Májusnál hamarabb nem lehet brűgölni
 A tisztiorvosi szolgálat még nem oldotta fel a zárat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2004-03-11 | Blahó Gabriella

Ha a tisztiorvosi szolgálat megfelelőnek találja Szentesen a kórház termálvizét, az SZVSZ Kft. megépíti a szükséges vezetéket, amely ezzel a vízzel látja el a strand egyelőre lezárt medencéit is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ha megépül a vízvezeték, újra megnyílhat a termál. Fotó: Tésik Attila
Tavaly november vége óta tilos a termálvizes medencékben fürödni Szentesen. A tisztiorvosi szolgálat helyszíni ellenőrzés során uszadékot talált a vízben, ezért döntött a lezárás mellett. A fürdő látogatói szerint ugyanilyen szennyeződés volt a tusolókból folyó vízben is. A város fűtési rendszerén átfolyt meleg víz minőségét nem tartotta megfelelőnek az egészségügyi hatóság, ezért az önkormányzatnak más megoldáshoz kell folyamodnia.

Most a kutatóállomás kútjáról kapja a strand a termálvizet, ez a víz a tisztálkodást is szolgálja – tájékoztatta lapunkat Tomcsányi Ferenc, a sportközpont igazgatója. A tusolókból tehát már tiszta termálvíz folyik. Most a meleg vizes medencékbe kell ugyanilyen jó minőséget biztosítani.

Mivel a kutató kútja a medencék ellátását már nem tudja biztosítani, más megoldáshoz folyamodnak: a strandot üzemeltető SZVSZ Kft. az ÁNTSZ országos központi laboratóriumában vizsgáltatja a kórházban használatos termálvizet. A városházán abban bíznak, hogy az egészségügyi intézményben már bevált termálvíz a strandon is jó lesz. Ám amíg a tisztiorvosi szolgálat írásban nem rögzíti ezt, addig nem kezdődik el a vezeték megépítése.

A ligeti élményfürdőre a szentesi önkormányzat eddig négyszázmillió forintot költött el. A jó minőségű víz biztosításához értesüléseink szerint további huszonhatmillió forintra lesz szükség. A tervek készen állnak arra, hogy a kórháztól a földben egy két kilométer hosszúságú vezetéket fektessenek le.

A téli meleg vizes pancsolásnak – vagy ahogy az uszodalátogatók mondják: brűgölésnek – nagy hagyománya van Szentesen. A téli hónapokban ugyanis, amikor nulla fok alatt van a levegő hőmérséklete, nagyon kellemes a forró vízben üldögélni. A strand vendégei a jelek szerint ezt leghamarabb májusban, a szezon nyitásakor tehetik meg.