Dolgoztak is meg nem is szombaton
 A szenteste napját váltotta ki a hét végi munkanap

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-12-15 |

Munkanap volt szombaton. A szentesti előkészületek jegyében, december 24-ét dolgozta le az ország. A hétvégi munkanap hatékonyságáról azonban eltérőek a vélemények.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szombati munkanapon a vásárhelyi Brunszvik Teréz Óvodában ebéd után csupán négy kicsire vigyáztak. Fotó: Tésik Attila
– Hiába van munkanap, mégis hét végének érzik az emberek a szombatot. Most jövök a bankból, ott sem voltak sokan – fogalmazott egy férfi szombaton délelőtt a vásárhelyi polgármesteri hivatal lakosságszolgálati irodája előtt, ahol a lazább ügyfélforgalom miatt néhány perc alatt elintézte ügyes-bajos dolgait. Hétköznapi hangulatú volt a hétvégi munkanap az egyik telefonos szolgáltatónál, ahol ezen a szombaton egymásnak adták a kilincset az ügyfelek.

A Hód-Mezőgazda Rt.-nél sem volt lazább e hétvégi munkanap, mint hétfőn vagy kedden. A mezőgazdaság amúgy sincs tekintettel a naptárra, az állatokat etetni kell, így – a tenyészés mellett – a keverőüzem dolgozóira is szükség volt. Az év végi zárás miatt az adminisztrátorok is ugyanúgy reggel 7-től fél 4-ig végezték a munkájukat, mint más, „normális" hétköznapon.

– Semmiben sem különbözik a szombati munkanap a hétköznapitól – állapította meg munkába menet a vásárhelyi szociális foglalkoztató egyik dolgozója. Az asszony szerint ilyenkor is teljesíteni kell, nem lehet lazsálni, sem pedig hamarabb lelépni.

Akik megtehették, azok szabadságot vettek ki szombatra: Varga Norbert is ezek közé tartozott. A fiatalember a munka helyett inkább a karácsonyi ajándékok utáni rohangálást választotta. Bár a főnöke jóvoltából szombaton amúgy is hamarabb végzett volna, mégis úgy döntött, hogy nem áldozza fel a hétvégéjét.

A szombati felmentésre nem volt szüksége Molnár Ferencnek, aki olyan szerencsés, hogy maga oszthatja be a munkaidejét. Így az ezüstvasárnap előtti szombaton ő is ajándékvadászatot tartott. Ilyen hétvégi munkanapon egyrészt könnyebb a hivatalos ügyintézés, másrészt viszont neki pont elég heti öt nap a munkából – állapította meg a fiatalember. Egyébként Vásárhelyen az általános iskolákban a szülők nem igazán igényelték az ügyeletet. A szombati munkanapon az óvodákba és a bölcsődékbe is csak kevés csemetét vittek. A Brunszvik Teréz Óvodában például ebéd után már csak négy kicsire vigyáztak.

A korábbi évek „ezüstszombatjainak" forgalmához hasonlót tapasztalhattak a makói kereskedők, a munkanap nem vette vásárlási kedvét a város lakóinak. A forgalomhoz hozzájárult, hogy számos munkahelyen, így többek között a makói iskolákban sem volt tanítás, a kertvárosi általános iskolában ügyeletet vállaltak a pedagógusok, de egyetlen gyermek szülei sem jelezték, hogy napközit igényeltek volna. A József Attila gimnáziumban sem folyt oktatás, így a pedagógusok zöme is otthon maradhatott.

A hivatalok nyitvatartási rendje a szerdai napokéhoz hasonlóan alakult: a makói városházán az irodákban délután fél hatig fogadták az ügyfeleket. A szolgáltatók és a bankok pénteki rend szerint tartottak nyitva, így délután négyre már a legtöbbjük bezárt, forgalmuk az átlagos hétköznaphoz hasonló volt. A karácsony előtti második hétvégékhez hasonló nyitva tartással – azaz egészen estig – várták vásárlóikat a boltok, üzletek, nem panaszkodtak kevés érdeklődőről a makói piacon rendezett Aranykapu vásár eladói sem.