Állati tetemek keretben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-12-11 |

Szabó Csaba kiállítása nyílt meg szombaton a szentesi helyőrségi klubban. A tárlat a konform ízlésű látogató számára extrém ötletek halmaza.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Meghökkentő. „A természet rendhagyó körforgása" címet kapott kiállításon lényegében nem érte meglepetés a résztvevőket, hiszen tudhatják már, mire számíthatnak a fiatal alkotótól. Szabó Csaba állandó anyaga a fa, preparált és festett állati tetemek, tükör és óra. Alkalmazott jelképei közé tartozik a kereszt és a mérőeszközben megformált idő.
Csaba nem egyezik azzal a véleménnyel, hogy szennyeződik a világ, pusztulásra ítélt a természet. Az elhullott állatok tetemei ezért is kerülnek a művészi alkotás folyamatába, keretbe.

Egyik legmegrázóbb műve a keresztbe foglalt cigarettaszűrők halmaza, melynek közepén egy elszenesesedett alak int, s a címe Megszívtátok. A kiállításra hozott egy lapátot, melyet egy szentesi sírásótól kért el, latinul azt írta rá: „Carpe diem." Ami magyarul annyit tesz: „Élj a mának." Készített egy várostáblát is, melyet az út mentén akkor látunk, ha megérkezünk valahová, erre a táblára egy szó került: Szemetes.

Csabánál a természet órája még jár. Igaz, ezt a művét elajándékozta. A teremben teamécsesek világítottak és a barátok gratulációiban fürdött az ifjú alkotó. Az est háziasszonya, Túri Andrea szerint Szabó Csaba organista azon művészek közé tartozik, akik csak a rájuk jellemző, egészen egyedi módon fogalmazzák meg mondanivalójukat, vagyis igazi egyéniség.