Agrárinnovációs központ nyílik
 Brüsszeli eurók az élelmiszerek biztonságára

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-12-11 | Balázsi Irén

Uniós pályázati forrásokból agrárinnovációs élelmiszer-biztonsági központ létesül a Gabonatermesztési Kutató Kht. szentesi zöldségnemesítő állomásán. A modellértékű intézet a régióbeli nagyüzemek és a kistermelők javát egyaránt szolgálja.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

Dr. Frank László szerint a fóliasátrak alatt megfigyelik, hogy milyen paprikafajtákat érdemes termeszteni. Fotó: Tésik Attila
Régiós innovációs centrum létrehozására pályázott sikeresen az a konzorcium, amelyet a gabonatermesztési kutató és a megyei önkormányzat többségi tulajdonában lévő DABIC Kht. alakított. A Phare-pályázat gesztora a DABIC Kht., amely biztosítja a 84 millió forint pályázaton nyert forráshoz a 33 milliós saját erőt a teljes műszerpark kiépítésére a szentesi zöldségnemesítő állomáson. Ennek az intézetnek a biológus vezetője, dr. Frank László azt magyarázta, hogy a nemzetközileg elismert növénynemesítő akadémikus, Szalva Péter alapította kutatóintézet az uniós források felhasználásával olyan korszerű élelmiszer-biztonsági központ lesz, amely a környező megyék gazdálkodóit segíti a jó minőségű termékek előállításában.

A centrum működésének feltételeit a Csongrád Megyei Önkormányzat teremti elő, a termelői körrel összefogva. A szentesi állomáson már megvan a szövettenyésztési laboratórium, amely Frank doktor szerint alapja lehet az uniós szabványnak megfelelő agrárinnovációs központnak. Meg persze adott a Kurca-parti területen a kutatás-termesztés minden feltétele: háromhektáros fóliasátor és a tízhektáros szabadföldi tenyészkert, amely fajtabemutatók megtartására alkalmas.

A pályázati pénzből fejlesztik a laboratóriumot, ahová további műszereket vásárolnak. Az agrárinnovációs központ nem élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos hatósági feladatokat lát majd el, hanem a régió nagyvállalatainak a termékeit minősíti.

Dr. Frank László azt mondta: eddig az élelmiszereket csak utólag, a piacon véleményezték. Az a cél, hogy az uniós gyakorlatnak megfelelően, már a termelés folyamatában ellenőrizzék az értékesítésre szánt zöldségeket, takarmányt vagy éppen húskészítményeket. A szentesi állomásra kerülő műszerpark kimutatja majd, hogy például van-e vegyszermaradvány a portékában. De a későbbi gondok megelőzése érdekében az is lényeges szempont, hogy megfelelő talajba kerüljön a vetőmag. Az élelmiszer-biztonsági centrum szakemberei ezért készek lesznek a talajtani vizsgálatokra és a fajtatesztelésre is.

A szentesi regionális központot a tervek szerint 2004 nyarán adják át rendeltetésének. A regionális centrum egyébként konzorciumként működik majd, amelyhez a térség agrárüzemei és feldolgozó cégei is csatlakozhatnak majd. Az élelmiszer-biztonsági központ önfinanszírozó lesz, a társult tagok önköltségi áron vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Hazánkban modellértékűnek számít ez a kezdeményezés, amely Frank László szerint egy hiányzó láncszemet pótol. Eddig ugyanis a termékek minőségéről – úgymond – bevallásos alapon nyilatkoztak a termelők.

Az új rendszernek köszönhetően viszont saját produktumaikat mérik a cégek, vagyis segítő szándékú önvizsgálatra késztet az élelmiszer-biztonsági modell. A termékek minőségét vizsgáló hatóságoknak pedig nem konkurense lesz az agrárinnovációs állomás, hanem kölcsönösen segítik egymást. A szentesiek szempontjából pedig azért is jelentős a regionális állomás létrehozása, mert új munkahelyek is létesülnek. Ezekre az állásokra magasan képzett diplomásokat várnak majd.