|
Agrárinnovációs központ
nyílik Brüsszeli eurók az élelmiszerek
biztonságára
|
|
|
Ajánlja a cikket?
|
|
| 2003-12-11 |
Balázsi Irén |
| |
|
Uniós pályázati forrásokból agrárinnovációs
élelmiszer-biztonsági központ létesül a Gabonatermesztési Kutató
Kht. szentesi zöldségnemesítő állomásán. A modellértékű intézet a
régióbeli nagyüzemek és a kistermelők javát egyaránt szolgálja.
|
|
|
|
Dr. Frank László szerint a fóliasátrak alatt
megfigyelik, hogy milyen paprikafajtákat érdemes termeszteni.
Fotó: Tésik Attila | Régiós innovációs
centrum létrehozására pályázott sikeresen az a konzorcium, amelyet a
gabonatermesztési kutató és a megyei önkormányzat többségi
tulajdonában lévő DABIC Kht. alakított. A Phare-pályázat gesztora a
DABIC Kht., amely biztosítja a 84 millió forint pályázaton nyert
forráshoz a 33 milliós saját erőt a teljes műszerpark kiépítésére a
szentesi zöldségnemesítő állomáson. Ennek az intézetnek a biológus
vezetője, dr. Frank László azt magyarázta, hogy a nemzetközileg
elismert növénynemesítő akadémikus, Szalva Péter alapította
kutatóintézet az uniós források felhasználásával olyan korszerű
élelmiszer-biztonsági központ lesz, amely a környező megyék
gazdálkodóit segíti a jó minőségű termékek előállításában.
A
centrum működésének feltételeit a Csongrád Megyei Önkormányzat
teremti elő, a termelői körrel összefogva. A szentesi állomáson már
megvan a szövettenyésztési laboratórium, amely Frank doktor szerint
alapja lehet az uniós szabványnak megfelelő agrárinnovációs
központnak. Meg persze adott a Kurca-parti területen a
kutatás-termesztés minden feltétele: háromhektáros fóliasátor és a
tízhektáros szabadföldi tenyészkert, amely fajtabemutatók
megtartására alkalmas.
A pályázati pénzből fejlesztik a
laboratóriumot, ahová további műszereket vásárolnak. Az
agrárinnovációs központ nem élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos
hatósági feladatokat lát majd el, hanem a régió nagyvállalatainak a
termékeit minősíti.
Dr. Frank László azt mondta: eddig az
élelmiszereket csak utólag, a piacon véleményezték. Az a cél, hogy
az uniós gyakorlatnak megfelelően, már a termelés folyamatában
ellenőrizzék az értékesítésre szánt zöldségeket, takarmányt vagy
éppen húskészítményeket. A szentesi állomásra kerülő műszerpark
kimutatja majd, hogy például van-e vegyszermaradvány a portékában.
De a későbbi gondok megelőzése érdekében az is lényeges szempont,
hogy megfelelő talajba kerüljön a vetőmag. Az élelmiszer-biztonsági
centrum szakemberei ezért készek lesznek a talajtani vizsgálatokra
és a fajtatesztelésre is.
A szentesi regionális központot a
tervek szerint 2004 nyarán adják át rendeltetésének. A regionális
centrum egyébként konzorciumként működik majd, amelyhez a térség
agrárüzemei és feldolgozó cégei is csatlakozhatnak majd. Az
élelmiszer-biztonsági központ önfinanszírozó lesz, a társult tagok
önköltségi áron vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Hazánkban
modellértékűnek számít ez a kezdeményezés, amely Frank László
szerint egy hiányzó láncszemet pótol. Eddig ugyanis a termékek
minőségéről – úgymond – bevallásos alapon nyilatkoztak a termelők.
Az új rendszernek köszönhetően viszont saját produktumaikat
mérik a cégek, vagyis segítő szándékú önvizsgálatra késztet az
élelmiszer-biztonsági modell. A termékek minőségét vizsgáló
hatóságoknak pedig nem konkurense lesz az agrárinnovációs állomás,
hanem kölcsönösen segítik egymást. A szentesiek szempontjából pedig
azért is jelentős a regionális állomás létrehozása, mert új
munkahelyek is létesülnek. Ezekre az állásokra magasan képzett
diplomásokat várnak majd.
|
|
|
|
|
| |