Túlnyerték magukat a pályázó szentesiek
 Elismerés – törvényes keretek között

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-12-10 | Balázsi Irén

Hárommilliárd forintot is meghaladó összeget nyertek a szentesiek különböző pályázatokon. A pályamunkák készítőinek rendeztek tegnap jutalmazással egybekötött ünnepséget.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi önkormányzat és az intézmények az idén mintegy 200 pályázatot állítottak össze a legkülönbözőbb kiírásokra, és több mint hárommilliárd forintot nyertek. A pályamunkát benyújtók listáját a Deák–Damjanich általános iskola vezeti a maga 17 művével, de a Boros Sámuel Szakközépiskola nyerte a legtöbbet: 21,5 millió forintot. A gondozási központ alig maradt le a Boros mögött, hiszen 21 milliónyi forintot ítéltek meg a különböző fejlesztések megvalósításáért összeállított munkájukra.

A polgármesteri hivatal dolgozói 45 pályaművel mintegy 3,6 milliárd forintot igényeltek. Azt egyelőre nem tudni, pontosan mennyi pluszforrást hoznak a városnak, mert 12 pályázatot még nem bíráltak el az illetékesek.

A sikeres pályamunkák készítőinek a tiszteletére rendezett, fogadással egybekötött tegnapi ünnepségen Szirbik Imre polgármester azt említette, hogy a költségvetés kondíciójához viszonyítva túlnyerte magát az önkormányzat. Ezt úgy kell érteni: a jelentős beruházások – a csatornaprogram és az egykori megyeháza felújítása – kivitelezése jövőre kezdődik, és a városnak akkor kell letennie a pályázatokon megítélt összeg mellé az önrészt. De a képviselő-testület ennek ellenére úgy döntött, hogy folytatódnia kell a település fejlődésének.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte azt a helyi rendeletet, amely a pályázatírók jutalmazásáról szólt. Az önkormányzat azonban törvényes keretek között megtalálta a módját a közszféra munkatársainak elismerésére. A sikeres pályamunkák szerzői között 3,5 millió forintot osztottak ki. Ezzel befejeződött egy szakasz, mert – mint a polgármester mondta – 2004-ben már az európai uniós forrásokat kell megcélozni. Az EU ítészeit szőrszálhasogatóknak emlegetik, ám Szirbik szerint akkor is érdemes próbálkozni, a pénzt ugyanis sehol sem adják ingyen.