Parkoló lenne a játszótéren
 Balesetveszély a szentesi református iskolánál

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-12-09 | Balázsi Irén

A szentesi Kossuth tér újjáépítésével zsákutca lett a Hajdú Lajos utca, így reggelente balesetveszélyes megközelíteni a református általános iskolát. Az igazgató azt javasolja: alakítsanak ki parkolót az intézményükkel szemközti elavult játszótéren.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

Karikó-Tóth Tibor igazgató szerint parkolókat alakíthatnának ki a korszerűtlen játszótér helyén. Fotó: Tésik Attila
Balesetveszélyes a szentesi Tóth József utcának a Kiss Bálint Református Általános Iskola mögötti szakasza. Az eléggé keskeny úttesten reggelente, a tanítás kezdete előtt mindkét oldalon várakoznak a gépjárművek. A szülők ugyanis ott állnak meg az autóval, mert a zsákutcává nyilvánított Hajdú Lajos utcába csak kevesek mernek behajtani. A református iskola előtt van parkoló, ám onnan nehézségek árán, tolatva képesek visszajutni az autósok a Tóth József utcára.

A szocialista párti helyhatósági képviselő, Oltyán Lajos azt javasolta a balesetveszély elhárítása érdekében, hogy a Tóth József utca említett szakaszán mindkét oldalra helyezzék ki a „Megállni tilos!" táblát. A műszaki osztály vezetője, Zsohár Zsuzsanna azt válaszolta a közérdekű indítványra: „Az útszakasz iskola felőli oldalán jelenleg várakozási tilalom van érvényben, amely várakozási lehetőséget biztosít az iskola gépjárművel történő megközelítésére a Kossuth téri zsákutcás elrendezésű parkolók mellett". A köztisztviselő szerint ezt nem érdemes megszüntetni. A Tóth József utca páros oldalára – a Munkácsy utca és az Erzsébet tér közötti részre – ellenben indokoltnak tartja bevezetni a megállási tilalmat a tanítási napokon reggel fél 8-tól 8 óráig. Ezt nem fogadta el Oltyán Lajos, de a képviselő-testület sem.

A református általános iskola igazgatója, a polgári oldal helyhatósági képviselője, Karikó-Tóth Tibor azt magyarázza lapunk érdeklődésére: a probléma nem új keletű, a Kossuth tér átépítése óta létezik. Az iskola melletti volt megyeháza előtt tudniillik lezárták az utat, és azóta lett egyirányú a Hajdú Lajos utca. Az igazgató szerint azonban nemcsak az ő intézményüket nehéz megközelíteni reggelente, hanem a legtöbb iskolát. Karikó-Tóth Tibornak az a véleménye, hogy a Tóth József utcában tervezett korlátozásnak semmi értelme sincs.

Szerinte az lenne a megoldás, ha az iskolájuk szomszédságában lévő játszótér helyén olyan parkolót alakítanának ki, ahol meg is fordulhatnának a Hajdú Lajos utcába behajtó autósok. Az igazgató úgy gondolja: a városközponti intézményekben sok programot szerveznek, és az azokra érkező vendégek is igénybe vennék az új parkolót. A játszóteret egyébként sem használják már rendeltetésének megfelelően, az inkább galerik találkozóhelyének nevezhető.

A városi főkertész azt mondja, hogy a Hajdú Lajos utcai játszótér semmilyen szempontból nem felel meg a szabványnak: eleve kicsi az alapterülete, s az előírásnak megfelelő átalakítása nagyon sokba kerülne. Balogh Györgyi egyébként még a létjogosultságát is megkérdőjelezi, mivel a közelben van a már felújított Kossuth utcai játszótér és a ligetit is korszerűsítették.