A szentesi kórház sebei

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-12-05 | Balázsi Irén

Túl van az amputáción a szentesi kórház, de a sebek még nem gyógyultak be.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
2002 decemberétől 57 dolgozó munkaviszonya szűnt meg eddig a kórházban. Dr. Borzi Márta főigazgató azt mondta a megyei önkormányzat szociális és egészségügyi bizottsága vezetőinek a kórházban tett vizitje alkalmából összehívott fórumon: a létszám további csökkentésével addig várnak, amíg a csongrádi belosztály és a szentesi nővédelmi tanácsadó is beköltözik a kórházba.

A szülészeten viszont már tízzel kevesebb ágy van az előző időszakhoz viszonyítva, ezért arról az osztályról előreláthatólag küldenek majd el dolgozókat. Ugyanúgy a laboratóriumból is, ám a főigazgatónő állítása szerint nem haladja meg a tizenötöt azoknak a száma, akiktől még megválnak.

A csőd kezelésével megbízott társaság, a CitiFund Kft. ellenben már kivonult a szentesi kórházból. A csődbiztosi szerepet betöltő Fenyves Ernő úgy vette a kalapját, hogy észre sem vették az egészségügyi dolgozók. Dr. Papp Zoltán sebész főorvos azt feszegette: mennyire volt hatékony a CitiFund munkája? A megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke, Simicz József azt mondta, hogy a kft.-nek lejárt a szerződése, és a fenntartó úgy határozott, nincs már szükség a felszámolóbiztos tevékenységére.

Báló Mária adjunktus a nemrégiben elhunyt dr. Csípő Lászlóra hivatkozva sorolta a betegellátást veszélyeztető intézkedéseket, mondván: a főorvos úr sem hallgatna, ha baj van. Az ügyeleti rendszer megváltoztatása az adjunktusnő szerint vészhelyzetben akár emberéletet is követelhet. Annak viszont örül, ha a kórház konszolidációja sikeres lesz, de a dolgozók azt nem engedhetik meg maguknak, hogy „az orruk alatt dörmögjenek, amennyiben hiányosságot tapasztalnak". Simicz József megelégedéssel nyugtázta az észrevételt, hozzátéve: egy hatalmas rendszerben óhatatlan, hogy sérül a beteg vagy a dolgozó érdeke. Mindenesetre ő egy hónap múlva megkérdezi majd a főigazgatónőt, megoldódtak-e azok a problémák, amiket az adjunktusnő említett. Az elnök úgy véli: a jövőben szükség lesz a párbeszédre a kórház vezetői és munkavállalói között.

Az ellenben már eldöntetett, hogy a csongrádi belosztályról december 20-áig a szentesi kórházba szállítják a betegeket, és az ottani dolgozóknak is kínálnak munkát. A csongrádi orvosok eddig még nem nyilatkoztak, élnek-e a lehetőséggel. Kiderült: a csongrádi páciensek hozzátartozóinak nem kell attól tartaniuk, hogy táviratot kapnak majd a szentesi kórházból, jöjjenek a nagymamáért, és vigyék haza karácsonyra. A megyei szakbizottság csongrádi alelnökének, Murányi Lászlónak persze annál is inkább fáj a szíve a belosztály Szentesre költöztetéséért, mert ő nem szavazta meg a megyegyűlésben. De reményei szerint ezzel már véget ér a Csongrádot vagy tíz éve sújtó „csonkolások" sora. A szentesi kórházban tett vizit után Murányi úgy véli: jobb körülmények közé kerülnek a csongrádi betegek.