Egyre több fiatal kér támogatást
 A Bursa Hungarica program és Csongrád

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-12-04 | Bíró Dániel

Közel száznegyvenen pályáztak a Bursa Hungarica programra Csongrádon. Az önkormányzat 4000 forintban maximalizálta a havi támogatást, amit a megye és az állam kiegészíthet. A polgármester szerint a fiatalok támogatására Szentesen bevezetett megoldás nem biztos, hogy jövedelmezőbb.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A tavalyihoz képest jócskán megnőtt a Bursa Hungarica támogatási rendszerében részt venni kívánók száma. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a helyi képviselő-testület döntése alapján 2003-ban minden olyan középiskolai tanuló, illetve felsőoktatási intézményben nappali tagozatos hallgató pályázhat a támogatás elnyerésére, akinél a családban az egy főre jutó adózott jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér összegét.

Közel 140 fiatal adta be pályázatát az önkormányzathoz október 22-éig, s ennek csupán tíz százalékát képviseli az a középiskolai kör, amely a B variánsra pályázott – nyilatkozta lapunknak Uzsoki Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai irodájának vezetője. Az űrlapokon ismertetett jövedelmi és szociális viszonyok igazolása érdekében helyszíni szemlét tart az iroda, a folyamatosan elkészülő környezettanulmányokat a testület oktatási bizottsága véleményezi. Az itt vázolt döntési mechanizmus után – várhatóan jövő héten – derül ki, hogy kik kaphatnak kettő- és négyezer forint közötti támogatást tíz hónapon keresztül. Az ösztöndíj ezen összegét pótolhatja ki a megye, illetve az állam a jövőben.
Minden rászoruló kapna támogatást – hangsúlyozta Fábián György, a szakbizottság elnöke. A civilben oktatási intézmény vezetőjeként dolgozó képviselő szerint megfontolandó a szentesiek módszere, amely a Bursa Hungarica támogatásban részesülő diákok felsőoktatási szinten tapasztalható hátrányos megkülönböztetésére világít rá, ugyanis a már támogatott hallgatókat az egyetemek és főiskolák szociális alapon nem mindig segítik. Ez a megkülönböztetés saját városi ösztöndíjkeret létrehozásával megkerülhető volna, bár ennek a rendszernek a tapasztalatairól érdeklődni kellene Szentesen.

– Nem biztos, hogy a segélyezés szempontjából ez a járhatóbb, illetve jövedelmezőbb út, de tapasztalatcserére szükségünk van – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás polgármester. A városvezető – Fábián Györggyel együtt – nemcsak a rászoruló hallgatók segélyezését tartja fontosnak, hanem a már végzett és képzett fiatalok Csongrádon tartását is. Ennek pedig első eleme a munkahelyteremtés.