Szentesen 2003 az erőgyűjtés éve volt
 A polgármester a jövő évi beruházásokra készül

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-12-04 | Balázsi Irén

Szirbik Imre az erőgyűjtés évének nevezi 2003-at, olyan szempontból, hogy jövőre elkezdődik a régóta tervezett beruházások kivitelezése. A szentesi polgármester a város dinamikus fejlődésére a legbüszkébb.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

Szirbik Imre szerint a kormányzat és a helyhatóság is betartja a szentesieknek tett választási ígéretét. Fotó: Tésik Attila
– Gondolom, nem lehet panasza az örökségre, mert a tavalyi választások után saját magától vette át a város kasszáját.

– Pontosan tudtam, hogy mit örökölök, hiszen két dinamikus fejlődési ciklus állt mögöttem, amely szerintem a szentesiek elképzeléséhez igazodott. Úgy vélem, kevés város mondhatja el magáról, hogy ilyen hosszú fejlődési időszakot adósság nélkül hagyott maga mögött.

– Az ellenzékiek azzal szokták vádolni, hogy a tervezés időszakában sötétre festi a képet, záráskor mégis nullszaldósra hozza ki a város költségvetését.
– Tényleg megijedtünk, hogy nagyon nehéz esztendő elé nézünk, mert hétszázalékos volt a forráshiány. Az év azzal telt el, hogy a költségvetés tervezett hiányát csökkentsük. Néhány nappal a zárás előtt elmondhatom: valószínűleg nullszaldóval fejezzük be az évet úgy, hogy a fejlesztés dinamizmusát fokoztuk, és még hitelállománya sem lesz a városnak. De ne gondolja senki, hogy ezt a végtelenségig lehet csinálni, és önmutogató játékot se képzeljen senki mögé.

– Úgy tűnik, a kormány betartotta a szentesieknek tett választási ígéreteit: ad pénzt a volt megyeháza felújítására és a csatornaprogramra.

– Szerintem Szentes a jó példája annak, hogyan kell az ígéreteket betartania a kabinetnek és a helyhatóságnak. A város e két nagy álma a Medgyessy-kormány támogatásával beteljesülhet. Az egykori megyeháza nyolcszázmillió forintos felújítási költségének a kilencven százalékát az állam fedezi, és a több mint hárommilliárd forintos csatornaprogram is elkezdődhet a kormányzat, a város és a lakosság anyagi tehervállalásával. De a megyei közgyűlés is Szentes mellé állt: februártól új komputertomográfja lesz a kórháznak. A területfejlesztési tanács döntése alapján pedig mintegy százmillió forint fordítható a gyógyfürdő korszerűsítésére, és ugyanekkora összeg jut az utak, járdák építésére. Ilyen szempontból az erőgyűjtés éve volt 2003, mert megalapoztuk azokat a munkákat, amelyek a választási ígéretek betartását jelentik 2006-ig.

– Ha értékelnie kellene saját egyéves munkáját, hányast adna magának?

– Egy esztendőt kiragadni talán nem célszerű, hiszen ez kilencéves folyamat. Az időszakot három számadat jelzi: 1994-ben, amikor először kaptam bizalmat a lakosságtól, 62 százalékos volt a szavazati arány. Négy év múlva 66 százalék. A Szenteshús Kft. ügyével kapcsolatos cirkusz után viszont a választók közel hetven százaléka szavazott rám. Ilyen trend nincs másik az országban. Ám ehhez kellettek a szentesiek, akik a programjaim mellé álltak, és a képviselő-testület is, amely higgadtan dolgozik a városért.


Az ellenzék szerint

Az önkormányzati választások óta eltelt egy évről a polgári oldal frakcióvezetője, Halmai László úgy nyilatkozott: a legfontosabb, hogy a városvezetésben nem történt változás. Az elmúlt nyolc esztendőhöz hasonló mentalitással és hozzáállással irányították a települést. A képviselő-testületben egységes ellenzéki frakció működik, így a polgári oldal véleménye markánsan jelenik meg az önkormányzati munkában. Halmai azt tartja sajnálatosnak, amiben nem történt változás: a helyhatósági médiumokban az ellenzéknek továbbra sincs lehetősége a szereplésre. A frakcióvezető örömtelinek nevezte, hogy sikeres lett a volt megyeháza felújítására benyújtott pályázat és a szennyvíztársulaté is. Elkeseríti ellenben a polgári oldalt, hogy a lakosság többségének csökkenni fog az életszínvonala az elkövetkező években. Halmai László örülne annak, ha a Phare-pályázatok is sikeresek lennének. A frakcióvezető azt szeretné, ha a városvezetés megértené: akkor lehet igazán demokratikus, ha az önkormányzat írott és elektronikus médiumában teret engedne az ellenzéknek is.