Az unióba csalogat Romano Prodi elnök
 Sót visz a szentesi Csíky doktor az olaszok levesébe

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-12-03 | Balázsi Irén

A firenzei kortárs világbiennáléra indul szerdán a szentesi orvos-szobrász. Dr. Csíky László öt alkotását küldte el a rangos versenyre, a hatodikat, az Európa Bizottság elnökének figuráját meglepetésnek szánja.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csíky László meglepetésnek szánja a szobrot. Fotó: Tésik Attila
Firenzébe utazik szerdán a szentesi dr. Csíky László, miután a kínai világkiállításról már elhozta korábban a fődíjat két karikatúraszobrával. Az olaszországi kortárs világbiennáléra a magyar szobrászok közül egyedül őt hívták meg, ami nagy dolognak számít, mert vagy 200 festőművész és szobrász verseng ott a zsűri kegyeiért. A rangos kulturális esemény védnöke egyébként az ENSZ főtitkára, Koffi Annan.

Csíky doktor hat szoborral vesz részt a biennálén, és ezek között van a Raul Wallenbergnek emléket állító mű is. Még az indulása előtti napokban e-mailt küldött neki New Yorkból a Wallenberg nevét viselő társaság alapítója s elnöke, és gratulált neki, hogy Firenzében kiállítják a számtalan zsidó ember életét megmentő svéd diplomata tiszteletére készített szobrát.

Szokásához híven persze most sem csak portrékkal szerepel a nemzetközi mezőnyben a szentesi alkotó, hanem karikatúrákkal is. Ezek között van – kifejezetten erre az alkalomra készített – Romano Prodi figurája, amelyet meglepetésnek szán Csíky. Az Európai Bizottság elnöke integet, mintegy azt sugallva: „Gyertek, kicsi magyarok az EU-ba! Majd meglátjátok, hogy milyen jó lesz." Ezt a szöveget helyezi el angol nyelven Csíky doktor Prodi karikatúraszobra alá. Azt állítja az alkotó erről a műről: az uniónak szánja e fanyar mosolyt. De nevezhetjük fricskának is, vagy ahogyan a szobrász fogalmaz: sót visz a levesbe.

A firenzei zsűriben világhírű professzorok lesznek. Csíky nemigen reménykedik előkelő helyezésben, azt mondja: „Inkább kis szürke eminenciásként leszek ott jelen, nemzetem, hazám képviseletében". Nem számít az életművét megkoronázó professzionális nagydíjra, szerinte ugyanis az már régen elkelt. Mi meg azt mondjuk: várjuk csak ki a végét... Csíky László azonban úgy van vele, nem álszerény ő, csupán realista. Kétszáz művész közül bárkit válaszhatnak az ítészek. Hogy kinek mi tetszik, azt előre nem lehet tudni.