Megállt az idő Szentesen
 Négy óra lesz hét perc múlva a Szent Anna-templom tetején

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-12-02 | Blahó Gabriella

Néhány napja megállt az idő a városban: a Szent Anna-templom toronyóráján folyamatosan négy óra lesz hét perc múlva. Az ok: a templomi villamos hálózat meghibásodása.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Idősebb Vidovics Ferenc órásmester szerint a jövő héten lesz újra pontos az idő. Fotó: ifj. Vidovics Ferenc
A templomban folyó belső felújítási munkálatok közben kiderült, hogy az elektromos hálózat is javításra szorul. A villamos energiával táplált toronyóra egy úgynevezett háromfázisú motor segítségével működött, amelyben a rendszer valamilyen oknál fogva kétfázisúra csökkent, így megállt a szerkezet. A százötven éves óramű a maga nemében ma is tökéletes – állítja a helyreállítással megbízott idősebb Vidovics Ferenc órásmester.

A kétszáz mázsás, muzeális értékű óra a villamos hálózat felújításával egy időben, várhatóan a jövő hét elején mutat újra pontos időt, melyhez a szentesiek a belvárosban bízvást igazodhattak eddig, s ezután is. A kovácsoltvasból készült szerkezetet valamikor a város rendelte meg néhai Kovács Mihály órásmestertől. Akkor még naponta kézzel kellett felhúzni az órát, hogy a greenwichi időhöz igazodjon Szentes. Most elektromos automata látja el ugyanezt a feladatot – magyarázta a mester, aki szerint a jövő hét elején már nem lesz állandóan négy óra hét perc múlva, csak naponta kétszer.