Megbékéltek a helybeli fuvarozók
 A szentesi főutcáról is kitiltják a kamionokat

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-12-01 | Balázsi Irén

Elfogadhatónak tartják a szentesi fuvarozók a januártól hatályos helyi rendeletet, amely az önkormányzati utakról kitiltja a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautókat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nem hiába hallatták hangjukat a szentesi fuvarozók, akiknek javaslatait figyelembe vették a városházán. Korábban ugyanis oly módon tervezték szabályozni a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik átmenő forgalmát, hogy azok vezetőitől díjat és behajtási engedélyt kértek volna, ha áthaladnak a közutakon. Mint arról lapunkban beszámoltunk, ezzel az elképzeléssel nem értettek egyet a vállalkozók, mondván: ilyenre sehol sincs példa az országban, hiszen mindenhol közlekedési táblákkal történik a forgalom korlátozása. Azt viszont elismerték a fuvarozók is, hogy az utak védelmében szükség van a kamionok és más teherautók átmenő forgalmának kitiltására az önkormányzati utakról.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadott helyi rendelettel már a szolgáltatást végző fuvarozók is egyetértenek. A polgári oldal frakcióvezetője, Halmai László közlekedési építőmérnökként ellenben kifogásolta, hogy egymillió forintot költenek az új KRESZ-táblák kihelyezésére, amikor szerinte összetettebb dolog az átmenő forgalom szabályozása. Mint magyarázta: Szentesen úgy épültek az utak, hogy semmiféle rangsor nincs közöttük. Nem szólva arról, hogy egyik sem felel meg a szabványoknak. Halmai szerint az lehet az egyetlen megoldás, ha a közlekedés minden szereplőjére – beleértve a gyalogosoktól egészen a kamionosokig mindenkit – kidolgoznák a város forgalomtechnikai rendjét. A szocialista párti Varga Árpád szintén közlekedési mérnökként azt mondta a jobboldal frakcióvezetőjének, hogy ő viszont üdvözli az előterjesztést, amely mind a fuvarozók, mind a lakosság érdekeit figyelembe veszi.

A január elsejétől hatályos rendeletnek az a lényege, hogy a főutcának az Ady Endre és a Rákóczi utca közötti részéről teljesen kitiltják a 7,5 tonnánál nagyobb teherautókat. Fontos eleme a szabályozásnak, hogy a városba vezető valamennyi önkormányzati tulajdonú útra sem engedik be a nagy súlyú gépjárműveket. Az átmenő forgalmat pedig – mint Szirbik Imre polgármester említette, a kiskunfélegyházi gyakorlatnak megfelelően – az országos közúthálózathoz tartozó Attila, Baross és Rákóczi útra, valamint a Kossuth utca egy rövid szakára terelik. A forgalom korlátozása nem érinti a Vásárhelyi és a Csongrádi utat az ott üzemelő benzinkutakig. Az átmenő forgalom szabályozásáról szóló rendelet végrehajtása érdekében mintegy 50, többségében Behajtani tilos! kivéve célforgalom feliratú KRESZ-táblát helyeztet ki az önkormányzat, az utak kezelőjeként, a város legkülönbözőbb részein.