Időjárás-változás és figyelmetlenség
 Három halott, négy súlyos sérült az utóbbi két hétben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-12-01 | Blahó Gabriella

Három halott, négy súlyos sérült, három anyagi kárral járó ütközés. Ez az utóbbi két hét baleseti statisztikája Szentesen és környékén. A csütörtök esti motorbaleset szerencsés kimenetelű volt: egyvalaki sérült csak könnyebben. A rendőrség a bal esetek nagy számát az időjárás-változásnak és a figyelmetlenségnek tulajdonítja.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A legutóbbi, a csütörtök esti motorbalesetben senki nem szenvedett súlyos sérülést. Fotó: Vidovics Ferenc
A napokban különösen sok baleset történt Szentesen és környékén: három halott, négy súlyos sérült, három anyagi kárral járó baleset. Legutóbb csütörtökön este fél hatkor Szentesen a Vásárhelyi úton két Suzuki ütközött. A személyautó a Báthory utca irányából érkezett, de a tábla ellenére sem adta meg az elsőbbséget a Csillag utca irányából haladó, szintén Suzuki típusú motorkerékpárnak, melynek vezetője a blokkoló fékezés ellenére az autó jobb oldali hátsó sarkának ütközött, s ennek következtében elesett.

A motor vezetője nyolc napon belül gyógyuló sérüléssel megúszta a balesetet, az anyagi kár azonban jelentős – közölte Bottyán József főhadnagy, a Szentesi Rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője. Felmerült a gyanú, hogy a motorkerékpár vezetője a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel haladt a város belterületén. A közvéleményt sokkoló motorbalesetek elkerülése érdekében a közlekedési osztály tervezetet tett az önkormányzat asztalára, melyben javasolja, hogy a város egyes útjain meghatározott időben korlátozzák a motorforgalmat. Erről a közeljövőben a képviselő-testület dönt.

A főhadnagy szerint az időjárás-változás, a figyelmetlenség és az ittasság nevezhető meg mint balesetet kiváltó ok. A kunszentmártoni úton történt tragédia – melyben egy kétéves kislány a csodával határos módon maradt életben, miközben elveszítette édesapját – elkerülhető lett volna – véli a főhadnagy. Az autó vezetője előzésbe kezdett a rendkívül rossz látási viszonyok ellenére, hiszen nagy köd volt. A közlekedési szakember elmondta: a KRESZ szerint az előzést csak akkor szabad elkezdeni, ha sem a megelőzött, sem a szemből jövő jármű biztonságát nem veszélyezteti az előző jármű, így annak biztonsága is garantált. Az előzéssel kapcsolatos főszabály is óvatosságra int rossz időjárási viszonyok esetén. A főhadnagy szerint a vezető jó pszichés állapota segíthet veszélyes helyzetekben.

Az a kerékpáros, aki a napokban a Rákóczi utcán szenvedett balesetet és később a kórházban meghalt, nem világította ki járművét. A főhadnagy felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaidő végén, délután 4 óra után már sötétedik, a fényjelzéssel rendelkező, hazafelé tartó kerékpáros ilyen körülmények között kevésbé veszélyeztetett. Bármelyik kerékpárszaküzletben vásárolható egy-kétezer forintért korszerű, úgynevezett lepattintható villogó lámpa. E kiadás megéri az élet védelmét.

A halálos gázolás oka, melyet a szegvári úton szenvedett el egy férfi, valószínűleg az ittasság volt. A főhadnagy tapasztalata szerint a gyalogosok nem tartják be a fő közlekedési utakon a rájuk vonatkozó szabályt: a menetirány szerinti bal oldalon kell haladniuk. A szembejövő járművet ugyanis így könnyen észreveszik, s egyetlen lépéssel letérhetnek az útról, hogy elkerüljék a balesetet.

Az autósok nem mindegyike teheti meg, hogy téli gumit vásárol, nekik azt tanácsolja a főhadnagy, hogy a városban a megengedett óránkénti 50 helyett 40, míg városon kívül a megengedett 90 helyett 80 kilométeres sebességet tartsanak szem előtt. A nyáron is használt gumikkal ugyanis a féktávolság a hideg, nedves időjárás miatt megnő.