Összefognának, szociális alapon
 Falvakra szabott pályázati kiírásokat keresnek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-29 | Blahó Gabriella

Nemrégiben tanácskoztak a Szentes környéki települések polgármesterei az Árpád Kistérségfejlesztő Egyesület irodájában. A találkozón szó esett arról, hogyan lehet támogatást igényelni az Európai Unió szociális alapjából.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi kistérséget alkotó hét falu hasonló problémákkal küzd: valamennyi önkormányzat szeretné növelni a munkahelyek számát, a lakosok magas átlagéletkora miatt pedig a szociális gondozás területén szeretnének előrébb lépni. Eperjes polgármestere, Kollár János úgy látja, nem elegendő az egyetlen ápoló, aki a házi beteggondozást végzi a faluban. Tizenöt idős embert lát el, s további harminc-negyven öreg, beteg falubelinek volna szüksége a gondoskodására, tehát újabb két-három állásra volna igény. Kollár János szerint az ESZA kínálkozó alapját ennek érdekében mindenképpen meg kell célozni, s tervezik, hogy az egészségház közelében idősek otthona is épüljön.

Nagytőke jegyzője, dr. Dóczi Margit elsősorban arra kíváncsi, hogy „rájuk szabott" pályázati lehetőség adódik-e. A kistérségi települések összefogását elképzelhetőnek tartja Szabó István, Derekegyház polgármestere. Az alap ugyanis nyújt lehetőségeket a nők munkaerő-piaci esélyeit javító képzésekre, mellyel Szabó István szerint érdemes élni: négy-öt falubelinek ez alapján máris tudna munkát adni. A házi beteggondozást az ESZA segítségével meg lehet erősíteni Derekegyházon. Fábiánsebestyén polgármestere, Kós György úgy gondolja, nincs olyan pályázat, amely mellett figyelmetlenül volna szabad elmenni, ezért a szociális alap lehetőségeivel is kíván élni a település. Az együttműködés mellett szólt Szegvár polgármestere, Szenczi Sándorné is, aki úgy ítéli meg, az idősek gondozása a faluban a jelenlegi igények szerint megfelelő, a továbblépés, újabb otthon építése kívánatos lenne, de ugyanilyen fontos lenne a csatornázás.

Nagymágocson egyetlen centiméter csatorna sincsen – kivéve a kastélyotthonban, a közelmúltban megvalósult fejlesztést – mondta el lapunknak Czabarka János polgármester. Czabarka szerint Mágocson is leginkább a munkahely hiányzik. Ahhoz, hogy a települések vezetői pontosan képben legyenek az uniós alapokkal kapcsolatban, szerinte még több információra volna szükség.