A Hungerit is tiltakozik
 A feldolgozók szerint a Bábolna teszi tönkre a baromfipiacot

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-29 | Balázsi Irén

Tisztességtelen piaci magatartást tanúsít a Bábolna Rt. az adófizetők pénzén, s ezzel tönkreteszi a baromfiágazatot. Magyar József, a szentesi Hungerit Rt. vezérigazgatója szerint az a megoldás, hogy privatizálják a jelenleg is 17 milliárd forintos adóssággal küzdő állami céget.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az állami tulajdonú Bábolna Rt. piaci magatartása a Hungerites dolgozók munkáját is veszélyezteti. Fotó: Tésik Attila
Ellenzékinek mondja magát a baromfi terméktanácsban Magyar József, a szentesi Hungerit Rt. vezérigazgatója. A feldolgozóipar több mint ötven százalékát képviselő gyárak vezetőivel együtt tiltakozik most a Bábolna Rt. piaci magatartása ellen, mert az állami tulajdonban lévő társaság lehetetlen helyzetbe hozza mind a termelőket, mind a feldolgozókat.

Magyar József lapunk érdeklődésére elmondta: eddig tűrték, hogy az állami tulajdonú Bábolna diktáljon a piacon, nem vonultak az utcára sem, de most már megálljt parancsolnak. A szentesi baromfifeldolgozón kívül a tiltakozók között van még három cég, s a „négyek" százmilliárd forint fölötti árbevételt könyvelnek el, több mint nyolcezer dolgozót foglalkoztatnak és tizenötezer kistermelővel vannak kapcsolatban.

Magyar József úgy fogalmaz: komoly erőt képvisel a négy gyár, és ezek vezetői mindent elkövetnek azért, hogy a bábolnai társaság ne veszélyeztesse tovább a baromfiágazatot. A Bábolna Rt. eddigi ténykedése ugyanis az árak eséséhez és a piac instabilitásához vezetett.
Ez azért is tarthatatlan, mert az állami tulajdonú Bábolna megsérti a versenysemlegességet. Magyar József a helyzet jellemzésére példaként sorolja: ha ő száz forinttal a zsebében megy be egy vendéglőbe, akkor csak százasért fogyaszthat, de a társa végigeheti az egész étlapot, mert a nagybácsi kifizeti a számlát. A szentesi vezérigazgató azt sérelmezi, hogy a rendszerváltozás óta 24 milliárd forintos állami támogatást kapott a Bábolna Rt., ennek ellenére jelenleg is 17 milliárd az adósságállománya.

Magyar József szerint a bábolnai gazdaság megsérti a versenysemlegességet. Fotó: Tésik Attila
Ismeretei szerint ezt a céget akarják megint újratőkésíteni, hogy versenyképes legyen. Magyar József azt kérdezi: ugyan mitől lenne versenyképes, amikor több mint tíz év alatt már bebizonyította, hogy képtelen arra. Ezzel veszélyezteti a „becsületes, saját vagyonukat kockáztató vállalatokat, az iparágnak azt a nyolcvan százalékát, amelyben nincs állami pénz". A Bábolna Rt. üzleti magatartásának az a lényege, hogy „drágán vesz és olcsón ad el". Ezzel rontja a többi baromfifeldolgozó cég piaci pozícióit, ám Magyar József állítása szerint a bábolnai társaság miatt keletkezett veszteségeiket senki sem pótolja. Viszont a Bábolna Rt. adósságát az állam rendszeresen megtéríti az adófizetők pénzéből, ugyanakkor a társaság nem fizet adót, amióta csak veszteséges.

A szentesi Hungerit Rt.-nek ebből évente 100-150 millió forint kára keletkezett. Magyar József szerint a megoldást a Bábolna Rt. privatizációja jelenti. Az lenne a legjobb, ha a magánvállalatok és termelők konzorciumot alakítanának, hogy „labdába tudjanak rúgni". Ezt szerinte úgy lehetne kivitelezni, ha a Bábolna Rt. „feltőkésítésére szánt pénzt az állam hitelbe adná a konzorciumnak, és abból az összegből megvehetné Bábolnát". Magyar József állítja: akkor felelős, hozzáértő személyek működtetnék a céget, és „minden idegszálukkal arra törekednének, hogy nyereséges legyen". Ugyanakkor nem küldenének el a termelők és a feldolgozók közül senkit.