Felújíttatják az orgonát is
 Mégis befedik a szentesi evangélikus templomot

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-28 | B. I.

Mégis felkerülnek a cserepek az idén a szentesi evangélikus templom tetejére. Az épület teljes felújítása a tervek szerint 2004 tavaszára fejeződik be.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tizenhétezer cserepet raknak fel a templom tetejére. Fotó: Tésik Attila
Annak idején másfél év alatt készült el idomtéglából Szentes egyik kivételesen finom arányú építménye. A Luther téri evangélikus templomot neogótikus stílusban tervezte Francsek Imre, s a kivitelezéssel 1905-ben végeztek az építők. Nos, Isten háza alaposan megérett a teljes felújításra, annak ellenére, hogy a hívek időről időre kijavíttatták a kisebb hibákat. Mint arról már beszámoltunk, sok-sok hónappal ezelőtt az egyház hozzákezdett a templom rendbehozatalához. Legutóbb arról adtunk hírt, hogy a tetőre csak a faanyagot rakják fel a szakiparosok, ám anyagiak hiányában télire csak fóliasátorral védik a födémrészt a csapadéktól.

A tervekkel ellentétben mostanra mégis cserepek vannak már a tetőszerkezet nagyobbik hányadán. Pathó Gyula lelkipásztor tájékoztatása szerint az egyház illetékesei határoztak úgy, hogy még az idén fel kell kerülnie mind a tizenhétezer cserépnek a templom tetejére. Erre azért van szükség, hogy megakadályozzák az építmény belsejében a további károsodást. A tetőszerkezet felújítása után következnek a díszbádogos munkák, valamint a bibliai történeteket ábrázoló színes ablaküvegek javítása, illetve pótlása. A templombelső tatarozásához is hozzákezdenek a következő hetekben.

Annál is inkább, mert Isten házának újraszentelését 2004 tavaszára tervezik. Addig pedig még ki kell alakítani a korszerű fűtési rendszert, és az egyházi illetékesek döntésének megfelelően eredeti állapotában állítják majd helyre az orgonát is. Eddig egyébként mintegy húszmillió forintba került a templom felújítása, a még hiányzó munkák ennek az összegnek a duplájába is belekerülhetnek.

Az anyagiak előteremtése érdekében – mint a lelkész fogalmazott – sok vasat tartanak a tűzben. Annyi azonban bizonyos: már kaptak támogatást a szentesi önkormányzattól és a német testvérváros, Sankt Augustin evangélikus gyülekezetétől is.