Terítéken a szentesi kórház
 Vita a tartalékokról a megyei közgyűlésben

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-28 | Szögi Andrea

A megyei fenntartású szociális otthonok jövő évi díjemelése és a települések pályázati önerejéhez biztosított keret bővítése mellett ismét terítékre került a szentesi kórház csongrádi belosztályának sorsa a csütörtöki megyei közgyűlésen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ötszörösére, azaz 3 millióról 15 millióra javasolta felemelni a megye településeinek pályázati önerejéhez biztosított alapot a tegnapi közgyűlésen Bodó Imre, a jobboldali frakció tagja. Az indítvány hosszas vitát eredményezett, hiszen a fideszes képviselők hangsúlyozták: a megye költségvetésének mostani adatai szerint 564 millió forintos többletbevétel áll rendelkezésre.

Ezzel szemben Gazdag János, a pénzügyi bizottság elnöke elmondta, csak az év végén lehet majd látni, mekkora összeg lesz a többlet. Amikor pedig ennek felhasználásról döntenek, biztosan támogatni fogják ezt az elképzelést, így a javaslatról nem is szavaztak.
A megyei fenntartású szakosított szociális otthonok havi térítési díjának emelése is heves vitát váltott ki a testületben. Balogh Jánosné fideszes képviselő javasolta, hogy az átlagosan tervezett 8,5 százalék helyett csupán a várható infláció mértékével, azaz 5,5 százalékkal emeljék a díjat. Gazdag János véleménye szerint viszont az idősek életterét a lehető legjobbá kell tenni, ehhez pedig pénzre van szükség. S mivel a nyugdíjemelés összesen eléri a 8,5 százalékot, az időseknek arányaiban nem kerül majd többe az ellátás.

Ismét szóba került a szentesi kórház csongrádi belgyógyászati részlegének sorsa is. Baláspiri Csaba, a megyei közgyűlés polgári frakciójának vezetője szerint, amikor először felmerült az átszervezés, azaz az osztály Szentesre költöztetése, elsődleges szempont volt a dolgozók jövője. Azóta viszont szerinte az intézmény vezetésének célja olyan helyzetbe hozni alkalmazottait, hogy azok maguk mondjanak fel. A képviselő hangsúlyozta: annak idején a testület csupán arról döntött, hogy a negyven beteg befogadására alkalmas osztály a jelenlegi körülmények közt nem működhet tovább. Mostanra viszont a részleg megszüntetéséről van szó.

A kórház vezetése azonban továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a 18 dolgozó mindegyikét átveszi a szentesi anyaintézmény, ahol egy húszágyas mozgásszervi rehabilitációs és egy tizenöt ágyas krónikus részleg várja majd a Csongrádról érkező betegeket.
A közgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetési koncepciót, amelyben kiemelt szerepe van a működési hitel igénybevétele nélküli gazdálkodásnak. A tervek közt a deszki mellkasi betegségek szakkórházának rekonstrukciója, a vásárhelyi Kozmutza Flóra-iskola új épületének megépítése, és a megyei fenntartású kórházak komfortosítása is megtalálható.


Fidesz – gazdaság élénkítés

A megyének is gesztusértékű lépéseket kell tennie települései felé. Ezért fontos, hogy a megyei közgyűlés a polgári frakció javaslatára nemcsak az intézmények, hanem a települések számára is hozzáférhetővé teszi az 50 millió forintos, projektelőkészítést finanszírozó alapot – hangsúlyozta Nógrádi Zoltán, a Fidesz-MPSZ megyei elnöke. Nagy Sándor megyei képviselő pedig azt javasolta, készüljön el egy operatív gazdaságfejlesztő program, amely támogatja a gazdasági társaságok működését, s elősegíti fejlődésüket. Dobó László, a szegedi Fidesz-frakció vezetője pedig azt mondta: egymilliárd forintos gazdaságélénkítő programot terjeszt hamarosan a szegedi közgyűlés elé képviselőcsoportjuk. Ez a kis- és középvállalkozások közvetett és közvetlen támogatásáról szól.