Az öntözőrendszert is elvitték a Kossuth térről
 A rongálások szezonjának mérlege

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-27 | Blahó Gabriella

Összefogást sürget a szentesi önkormányzat a köztéri rongálások megakadályozásáért. Az ismeretlen tettesek kitépték a virágokat és ellopták a főtér automata öntözőberendezését is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi Kossuth térről a park öntözőberendezését lopták el - mondja Balogh Györgyi főkertész. Fotó: Tésik Attila
A néhány százezer forint értékű automata öntözőberendezést természetesen pótolta az önkormányzat, ám Balogh Györgyi főkertész az ifjúsági házban megrendezett fórumon elmondta: munkatársai minden egyes napon találkoznak újabb és újabb rongálással. Padelemeket, csavarokat, a virágágyakból növényeket visznek el ismeretlenek. Ha néhány virágtő tűnik csak el, a főkertész „kegyes lopásról" beszél, míg más esetben látni a randalírozás nyomait.

A főtéri szökőkútba teknősbéka, aranyhal, mobiltelefon egyaránt került ezen a nyáron, de a nagyon népszerű ligeti játszóteret is megrongálták. Balogh Györgyi úgy látja, egy-egy nagyobb városi vagy középiskolai rendezvényt követően hirtelen növekszik a rongálások száma, mely ellen a városellátó szinte tehetetlen. A Kurca mentén elhelyezett szeméttárolókat előbb a tűzoltóság segítségével megtalálták a csatornában, később újra eltűntek.

Farkas István rendőr őrnagy azt mondta, a felderített rongálások elkövetőinek mindössze 10 százaléka felnőtt korú, és elsősorban a prevenció és a példás büntetés szoríthatja vissza és térítheti el szándékuktól a közterületen rongálókat. A beszélgetésen Bányainé Déló-Nagy Gabriella, a gyermekvédelmi intézet vezetője fogalmazta meg igényét: ne szolgálják ki a tizennyolc éven aluliakat a szórakozóhelyeken. A fórumon többen követelték, hogy a rendőrség tartson többször ellenőrzéseket.

Szeri Krisztina, a városi diákönkormányzat szóvivője a SZIDÖK három javaslatát tárta a felnőttek elé: valósuljon meg az alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályozás betartása, többen figyeljék a Kurca-partot, s pedagógusok jelenjenek meg szórakozóhelyeken. A tekintéllyel bíró tanári egyéniségek így indirekt, határozott módon tudják a helyes irányba befolyásolni tanítványaikat.

A fórumon szintén jelen lévő Szűcs Lajos alpolgármester elmondta, firkálófal felállítását tervezik, a graffitik terjedésének megakadályozására. A beszélgetést kezdeményező Csányi Bakró N. Vera aljegyző a találkozást gondolatébresztő fórumnak szánta. A hozzászólók által megfogalmazottak alapján tavasszal – a „rongálási" szezon kezdetén – hathatósabb módon lehet majd fellépni a garázdálkodók ellen.