Kosárlabdázással kezdte a versenyzést

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-27 |

A mai magyar női ökölvívás kiemelkedő alakja, Kovács Mária Pécsről Szegedre költözött. Jelenleg Szentesen készül a szombati gála férfiversenyzőivel.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szentesen a sportcsarnokban, a helyi és a szegedi bunyósok, kick-boxosok közös edzésén láttam kesztyűzni férfiakkal a mai magyar női amatőr ökölvívás kiemelkedő alakját, az Európa- és világbajnok Kovács Máriát. Az ökölvívás köztudottan nem a kisasszonyok sportja, ezért kíváncsivá tett, vajon egy fiatal hölgy miért választotta ezt a sportágat.

– Előtte a gömbölyűség határozta meg a mozgásomat, hiszen sokáig kosárlabdáztam, röplabdáztam, majd kézilabdáztam. De valahogy itt, a bunyóban találtam meg a kitartást, önbizalmat, amely számomra fontos szempont. Nagyon megtetszett a nevelőjellege is.

– Milyen a női ökölvívás?
– Nem nagyon kíméljük egymást, inkább ösztönösen bokszolunk. A férfiak inkább technikásabbak. Remélem, eljön az az idő, amikor mi, nők is így bunyózunk. Véleményem az, hogy éppen az alapképzettség hiánya miatt egy női bokszmérkőzés sokkal keményebb, mint egy férfiütközet.

– Hány év munkája van a sikereiben?

– Öt éve bokszolok, ebből három és fél évet töltöttem versenyzéssel. Az eredményeket a bennem lévő hirtelen lendület, illetve a győzni akarás hozta ki.

– A profipályára is készül?
– Megvárom az athéni olimpiát, utána hogyan döntenek: olimpiai sportággá nyilványítják-e a női bokszot 2008-ban? Ha nem, akkor valószínűleg kipróbálom magam a profik között.

– Mennyit gyakorol?

– Ha versenyre készülök, heti nyolc alkalommal. Ha nem, akkor heti ötre redukálódik ez a szám. Egy edzés időtartama két, két és fél óra.

– Teljesen otthagyta Pécset?

– Szeretnék végleg Szegedre jönni. Kipróbálom, hogy ebben a szép városban milyenek a lehetőségeim.

– Meddig bokszolhat egy nő?
– Mindenki maga dönti el, hogy mikor vonul vissza. Szerencsére nem volt még egyetlen komoly sérülésem sem. Ha lesz, akkor talán én is átgondolom a folytatást.

Dunás Varga Zoltán