Tilos a termálban fürdeni
 Felfüggesztették a meleg vizes medencék üzemeltetését

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-26 | Blahó Gabriella

Néhány napja üzemel az új elektromos szűrőberendezés a szentesi strandon, ennek köszönhetően valamelyest világosabb a fekete víz. A tisztiorvosi szolgálat azonban hétfőn, rendkívüli ellenőrzés során megint szennyeződést talált az egyik termálmedencében, ezért felfüggesztette az uszoda meleg vizes medencéinek működtetését.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi strand meleg vizes medencéinek vize a tisztiorvos szerint közegészségügyi szempontból fürdésre alkalmatlan. Fotó: Tésik Attila
A fekete víz valamelyest világosabb, mint korábban volt. A tisztiorvosi szolgálat munkatársai hétfőn a helyszínen jártak, az ott tapasztaltak nyomán dr. Vásárhelyi Eszter tiszti főorvos úgy döntött, határozattal felfüggeszti a meleg vizes medencék üzemeltetését. Elmondta: a 39 fokos kerek medencében újra uszadékot találtak, amely arra enged következtetni, hogy a többi medencében is előfordulhat hasonló jelenség – hiszen ugyanazzal a vízzel töltik a medencéket. A főorvos asszony elmondta azt is: hat hónapig tartó próbaüzemi engedélyt adtak az üzemeltetőnek, melyben a nagyon szigorú feltételeket eddig mindig sikerült teljesítenie. Októberben a víz megfelelt a közegészségügyi előírásoknak, a tegnapi rendkívüli ellenőrzés alapján már nem. A főorvos asszony úgy látja, mindaddig, amíg meg nem születik a megfelelő megoldás a szentesi uszodában, nem járulhat hozzá a meleg vizes medencék végleges használatához.

Néhány napja üzemel az új elektromos szűrőberendezés a strandon, ennek köszönhetően valamelyest világosabb a fekete víz. Döbrőssy Iván, a termálvizet szolgáltató SZVSZ Kft. ügyvezetője elmondta: a vízben literenként 0,65 mg könnyűparaffin található. Az impulzusos elven működő szűrőt két hónapig tartó próbaüzemre kérte a szolgáltató egy vállalkozástól, s csak akkor vásárolja meg, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket. Tomcsányi Ferenc, a sportközpont igazgatója úgy látja, ízlés kérdése a meleg vizes medencék állapotának megítélése. Úgy véli, a termálvíznek sajátos jellemzői vannak, elsősorban esztétikai problémáról lehet szó. A belépőjegyek árán a szolgáltatás színvonalának változása miatt saját hatáskörben nem változtathat, hiszen azt a képviselő-testület hagyta jóvá. Bízik abban, hogy mihamarabb megszületik a végleges megoldás az uszodában, és a legszélesebb látogatói kör számára vonzóbbá válik az intézmény.