Házhoz megy a hivatal
 Szentesen bevezették az elektronikus közigazgatást

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-25 | Balázsi Irén

Elsőként vezette be az országban a szentesi polgármesteri hivatal az interaktív ügyfélszolgálatot. A városházán naponta kétszer nézik meg az elektronikus postát, amelyre másnap már érdemben válaszolnak az előadók.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az Ön hivatala címmel új rovat indult a város internetes lapján, a Szentesi Mozaikon. Ennek a vezetője, Vidovics Ferenc és Csányiné Bakró-Nagy Vera aljegyző dolgozta ki a munkatársaival az elektronikus szolgáltatás rendszerét, amelyet az országban elsőként vezetett be a szentesi önkormányzat. Az interaktív ügyfélszolgálatnak az a lényege, hogy az internetet használó helybelieknek ki sem kell mozdulniuk otthonról, és az egyszerűbb ügyeket odahaza elintézhetik a világháló segítségével.

Egyelőre a közigazgatási osztály érhető el a neten, mert ennek munkatársait keresik fel a leggyakrabban a szentesiek.
A bemutatóval egybekötött tegnapi sajtótájékoztatón Szirbik Imre polgármester azt is elmondta: ez a számítástechnikai megoldás az otthonokba csempészi be a hivatalt, és a rendszer megkíméli az ügyfeleket attól, hogy feleslegesen fáradjanak be a városházára. Ha valaki megnézi ugyanis a közigazgatási osztály honlapját, akkor már otthon kiderül számára, hogy milyen iratokat kell előzetesen beszereznie egy-egy ügy érdemi intézéséhez.

A számítógép képernyőjén tájékozódva bárki megtudhatja: ha például a személyi igazolványát akarja kicserélni, ahhoz mindenképpen be kell mennie a polgármesteri hivatalba, ahol elkészítik róla a fényképet. Elhangzott továbbá, hogy az ügyek intézéséhez szükséges űrlapok is letölthetők az internetes lapról, sőt az is fellelhető rajta, bizonyos témákban név szerint ki az illetékes előadó, és őt a polgármesteri hivatal melyik szobájában találhatják meg az érdeklődők. Szirbik a tervek között említette: összekötik majd a városháza rendszerét a földhivataléval, így az utóbbi helyen nem kell sokat várakozniuk az ügyfeleknek, mivel az adatokat a polgármesteri hivatalban is beszerezhetik. Az aljegyző szerint az elektronikus ügyintézés nemcsak a lakosságnak kedvező, hanem a köztisztviselőknek is, mert az ügyfelek már eleve tájékozottan keresik fel őket.

Az Ön hivatala című lapnak egyébiránt van levelezési rovata is, ahol kérdéseket is feltehetnek az ügyfelek. A városházán naponta kétszer nézik meg az elektronikus postát, amelyre másnap már érdemben válaszolnak az előadók. Ezen az oldalon nem csak a közigazgatási osztály mutatkozik be, de fellelhető rajta a polgármesteri hivatal szervezeti felépítése, a képviselő-testület összetétele és így tovább. Szűcs Lajos alpolgármester szerint az új internetes lapot az oktatási intézményekben is hasznosíthatják.