Aggódnak és örülnek
 Költözik-e Szentesre a csongrádi labor?

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-25 | Bálint Gyula György

A csongrádi önkormányzat képviselő-testülete elvileg hozzájárult ahhoz, hogy a Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézmény laboratóriumát a szentesi kórház átvegye. A tárgyalások megkezdődtek, s a csongrádi képviselők a folytatását is megszavazaták.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Amikor erről Somogyi Árpád alpolgármester beszámolt a képviselő-testületnek, újabb kérdések vetődtek fel. Ugyanis az már önmagában is gyanússá teszi az ügyletet, hogy ezt Csongrád minden kényszer nélkül fölajánlja a szomszéd város kórházának. Az egyik képviselő ebbe belegondolva kimondta, amit gondolt: nem ez lesz a kezdete a csongrádi rendelőintézet fölszámolásának? Erre mit lehet válaszolni? A valamikori polgármester is azt mondta: a szülőotthont megvédjük! És mi történt? A Csongrádra kihelyezett, úgynevezett 2-es belosztályért már nem is harcol a város, mert a helyzet világos. Megyei hatáskör, megyei döntés, megyei érdek. A kórházban (nem csak Szentesen) úgy kell a munkát megszervezni, hogy ne keletkezzen hiány.

Nos, mint megtudtuk, a csongrádi szakrendelő intézet évente 10 millió hiányt „termel". Tegyük hozzá: nem tehet róla. Az igazsághoz tartozik, hogy bizonyos vizsgálatokat a csongrádi labor nem tud elkészíteni, ezeket heti két alkalommal átküldik Szentesre. Ezekre az eredményekre várni kell több napot. Emiatt kellene a labortól megszabadulni? Nem: a tízmillió forint hiány miatt.

Ha sikerül az alpolgármesternek jól megállapodni a szentesi kórházzal, akkor sem zár be teljesen a csongrádi labor, a műszerek régiek, nem kell az már másnak, ezért sürgős esetben továbbra is végezhetik a vizsgálatokat. Ugyanis a vérvétel megmarad csongrádi feladatnak, miként a vizsgálati minták átszállítása is Csongrádról Szentesre. A vizsgálat eredményeit elektronikus úton, számítógépes hálózaton kapja meg a szakrendelő. Ugyanis a kórház és a rendelőintézet között kiépítik a számítógépes hálózatot, ennek a központja (szervere) is Szentesen lesz. Ezt már eldöntötték.

Az emberközpontú egészségügy tétova szervezése megkezdődött. S tegyük hozzá: ki-ki érdekei szerint aggódik, vagy örül ennek.