Az év végén bezár a mindszenti kenyérgyár
 Az ígéret szerint csak néhányan kerülnek utcára

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-24 | Török Anita

Már csak néhány hétig ehetik a helyi sütöde áruit a mindszentiek: az év végén ugyanis bezárják a kenyérgyárat. A szentesi Rónasági Kenyérgyár Kft. üzemére gazdasági okok miatt kerül lakat, a dolgozók többségének a cég máshol biztosít munkát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A gyár szaküzletére nem kerül lakat, továbbra is árulnak kenyeret és péksüteményt. Fotó: Tésik Attila
Az év végén lakat kerül a szentesi Rónasági Kenyérgyár Kft. mindszenti üzemének kapujára. A részleg bezárása huszonöt dolgozót érint a kisvárosban. Ám előreláthatóan a többségük nem kerül az utcára, ugyanis számukra a cég vásárhelyi, illetve szentesi üzemében biztosítanak munkát.

– Az átvétellel kapcsolatban jelenleg is folynak a tárgyalások a mindszenti dolgozókkal – mondta el lapunknak Mucsi László, a szentesi cég ügyvezető igazgatója. Ha sikerül megegyezni, akkor vállalják, hogy ezeket az embereket saját költségükön szállítják nap mint nap a munkahelyükre.

Persze a kft. nem mindenkinek tud állást biztosítani, így a bezárást követően néhány dolgozó munka nélkül marad.
– Nagyon el vagyok keseredve – mondja szomorúan a neve elhallgatását kérő kenyérgyári dolgozó, akinek új állás után kell néznie.

– Mindszenten egyáltalán nem lehet munkát találni, így itt nem is próbálkozom – mondja a neve elhallgatását kérő kenyérgyári dolgozó. Inkább a környező településeken kilincselek majd, de igazán nem reménykedem a sikerben, mert már nem vagyok mai gyerek. A korosztályom meg mostanság nem kívánatos a munkahelyeken. Persze nem adhatom fel, hiszen a családomat el kell tartanom. Végkielégítésre pedig nem számíthatok, mert csak nemrég kerültem a kenyérgyárba.
A mindszentiek sajnálják az üzem megszűnését, hiszen ez a kisváros egyetlen helyi péksége. Tavaly télen például nagyon jó szolgálatot tett az üzem az itt élőknek, hiszen a nagy hó miatt másként nem jutottak volna friss pékáruhoz. Hogy hasonló helyzetben ezután mi lesz, arra nem gondol senki – vélte az utcára kerülő munkatárs.

A mindszenti üzemet egyébként gazdasági okokból szüntetik meg. A tulajdonos szerint ugyanis a további működéshez a részleg felújítására mintegy 20 millió forintot kellene áldozni, s ezt a ráfizetéses termelés mellett képtelenek vállalni.

– Az egykori sütőipari cég egyik bázisaként működő üzemet több évvel ezelőtt, már igen elavult állapotban vásárolta meg a Rónasági Kft. – magyarázta Mucsi László, akitől azt is megtudtuk, hogy a mindszenti üzem technológiáját Vásárhelyre telepítik át. A házias jellegű kenyerekről és péksüteményekről a jövőben sem kell lemondaniuk a helyieknek, hiszen a kft. szaküzletét nem zárják be, oda továbbra is érkezik az áru.
Miután a megyében Mindszenten legjelentősebb a munkanélküliség – 10 százalékos –, a település megérzi a kenyérgyár bezárását. Zsótér István polgármester sajnálja, hogy az üzem ilyen sorsra jutott. Mint mondta: az önkormányzat igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy valamelyest csökkentse az állástalanok számát. Nem emelték az iparűzési adót, hogy ezzel is ösztönözzék a vállalkozókat a mindszenti munkahelyteremtésre.