A Mikulásé a fődíj
 Független filmszemlét rendeztek Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-24 | Blahó Gabriella

Dél- és kelet-magyarországi független alkotók számára rendezett filmszemlét a hét végén a szentesi ifjúsági házban az őket képviselő szövetség. A szemle fődíját egy szegedi film kapta, melynek címe: Mikulás.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Mikulás a szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskolában játszódik, benne Farkas Detti tanárnő diákjai próbálják meg nagyon komolyan venni a Télapót. A Mikulás nyolc percet kapott a szerepre Líbel Róbert és Farkas Arnold rendezésében. A zsűri ezt a művet értékelte a legtöbbre: a film játékosságáért, a zene és a cselekmény harmóniájáért. A szegedi Ésatöbbi Terápiacsoport mellett több más műhely is megjelent a Szentesen megrendezett 32. kelet- és dél-magyarországi függetlenfilm-szemlén. A zsűrielnök, Szira Péter, az Élet és Irodalom szerkesztője örvendetesnek tartotta, hogy a független filmesek egyre többen vannak és egyre több jó filmet készítenek. Úgy gondolja, a szövetség nagyon jól tette, hogy a szemle helyszínéül Szentest választotta, hiszen az itt folyó gimnáziumi képzésben nagy hangsúlyt fektetnek a vizuális nevelésre.

Csakem ötven, párperces filmet vetítettek le szombaton az ifjúsági ház mozijában, s az esti nyílt konzultáció után már sejthették az alkotók, hogy mi vár rájuk vasárnap, az eredményhirdetéskor. A kiváló operatőri munkának köszönhetően Csabai Ferenc Villon a villamoson című filmje kapta a harmadik díjat, s ezzel együtt meghívást is nyert az országos filmszemlére. Második díjat megosztva kapott az MMM-kollektíva, a szentesi gimnázium két végzett növendéke: Maczelka Márk Szabadulás című munkájáért, mellyel korábban olaszországi filmfesztiválon első díjat nyert, valamint Misku Norbert Zárt ablak című animációs filmjéért, melynek főszereplője egy ágy.

A díjak nem csak jelképes elismerést, hanem pénzjutalmat is jelentettek: az alkotók következő filmjeikre költhetik, amit kaptak. A videotechnikával készült alkotásokra elsősorban a filmkészítés művelői voltak kíváncsiak Szentesen, a szemlére több műhely érkezett: a Nyíri AFK több különdíjjal térhetett haza, a szentesi gimiben készült tizennyolc filmből végül kettőt jutalmazott a zsűri, az abszolút elsőséget, tehát a fődíjat a szegedi Ésatöbbi Terápiacsoport vitte el. A Mikulás alkotói nem is olyan régen még Szentesen voltak gimnazisták.