Felidézték Szent Erzsébet életét

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-22 | Blahó Gabriella

A világon mindenfelé kórházakat, otthonokat neveztek el a magyar királylányról, Erzsébetről. A nevét viselő szentesi katolikus iskolában is rá emlékeztek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi Szent Erzsébet-iskola tornaterme megtelt látogatókkal, érdeklődőkkel és meghívottakkal az ünnepségen. Veréb László atya beszédében felelevenítette Erzsébet életének legfontosabb pillanatait. II. András magyar király lányát négyévesen vitték Thüringiába, hogy Hermann őrgróf fiának felesége legyen, ha felcseperedik. Erzsébet tizennégy esztendősen ment férjhez. Tizenhat évesen született első gyermeke, nem sokkal utána a második, s mikor a harmadikat várta, akkor veszítette el férjét.

Az iskola diákjai megjelenítették Erzsébet életét, azt, hogyan osztotta szét minden vagyonát a szegények között, s lett ápolója a betegeknek. Marburgi sírjánál pedig a legendák szerint egymás után sorban történtek a csodálatos gyógyulások, míg IX. Gergely pápa szentté avatta a magyar királylányt. Erzsébet-napkor az iskolai tanáraiból álló énekkar is bemutatkozott, Nemes Éva igazgatónő pedig emlékeztetett Erzsébet korokon átívelő tiszta jellemére.