A polgári frakció javaslata
 Szentes: katasztrófa sújtotta övezet?

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-21 | Balázsi Irén

A szentesi költségvetés forráshiányát nem lehet kigazdálkodni. A polgári frakció tegnapi tájékoztatóján elhangzott: azt javasolják a város polgármesterének, hogy nyilváníttassa a várost katasztrófa sújtotta övezetté a kormánynál.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi képviselő-testület péntek délutáni ülésén tárgyalják a város idei költségvetésének alakulását, valamint a jövő évi büdzsé tervezetét. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót tegnap a polgári frakció. Ennek vezetője, Halmai László azt hangoztatta: Szentesen is kezdi éreztetni hatását a „jóléti" rendszerváltás. Működési kiadásokra 2003-ban 4,3 milliárd forint jutott, míg a jövő évi tervben e címen 4,1 milliárd szerepel. Halmai szerint a jelenlegi büdzsé forráshiányát nem lehet kigazdálkodni, s ha ezt is figyelembe veszik, akkor már 400 millió forint hiányzik a jövő évi költségvetésből. Ez azt jelenti, hogy a működési költségvetés tíz százalékára lenne még szükség ahhoz, hogy ugyanolyan feltételekkel kezdődhessen a következő esztendő, mint az idei.

A büdzsé tervezete alapján a közszférában a reálbér hatszázalékos csökkenése várható. A lakosságot az adók és a szolgáltatások tarifájának emelése is sújtja. Halmai László szerint a forráshiányt csak az önkormányzat vagyonának értékesítésével, a közintézmények dolgozóinak elbocsátásával és a város eladósításával lehetne kezelni. A frakcióvezető úgy véli: e három lehetőségen kívül nincs más út a válságos helyzet megszüntetésére. A jobboldali összefogás frakciója ezért azt javasolja a polgármesternek: a Medgyessy-kormány ténykedése következményeként a lakosság életkörülményeinek romlása miatt kérje, hogy nyilvánítsák Szentest katasztrófa sújtotta övezetté. Halmai szerint egyébként még nem volt arra példa, hogy nominálértékben csökkenjen a város költségvetése.