Zenével, tánccal avattak
 Százéves fotó az emlékkövön

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-10 | Blahó Gabriella

A szentesi Zöldág mozgáskultúra-egyesület kezdeményezésére úgy döntött a város képviselő-testülete, hogy a sportcsarnok mögötti tér ezentúl neveztessék Népzenészek terének. A téravató közönsége ízelítőt kaphatott a régi szentesi dalokból, táncokból.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A színpadon a szegvári Dobbantó együttes. Fotó: Tésik Attila
A város népzenei hagyományait százan ünnepelték szombaton délután a sportcsarnok mögötti téren. A téravató szónoka, Hankóczi Gyula néprajzkutató szavai szerint Szentes a környék népzenei kultúrájának központja volt. Szó esett a dudásokról, tekerősökről, padkaporos bálokról, melyek a múlt század negyvenes éveiben is jellemzőek voltak az Alföldön. Elmondta, több olyan sajátságos hangszert leltek ezen a területen, melyeknek pontos eredete, használata még feltárásra vár, ilyen a kanásztülök, a facimbalom és a tambura.

A téravatón megjelentek hallhatták Mátó Mátyástól Rákóczi búcsúját tárogatón, a mikepércsi népzene szakos fiatalok citerajátékát, s egy kor- és valósághű padkaporos bált: néptánccal, muzsikával. Szirbik Imre polgármester szerint a város joggal büszke ezekre a hagyományokra, hiszen létük bizonyítja: a régi városlakók az értékteremtő munka után kultúrát teremtettek, melynek helye van az Európai Unióban. Hankó Györgyné néptánctanár elmondta: az emlékkövön egy száz esztendővel ezelőtt készült felvétel látható, mely régi muzsikusokat ábrázol. A belvárosi, őszi napfényben megtartott téravatót követően a színházteremben rendezte meg idén ötödik alkalommal a Zöldág mozgáskultúra-egyesület a gyermeknéptánc-fesztivált: fellépő csoportok mutatták be tudásukat az ország minden részéből.