A nyugalom galériája Szentesen
 Jótékonykodik is a művészetkedvelő állatorvos

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-10 | Balázsi Irén

A nyugalom galériájának nevezi dr. Dobos András szentesi állatorvos a Petőfi utcában szombaton megnyílt kiállítótermet, ahol a saját gyűjteményét mutatta meg barátainak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Dr. Dobos András a művészetkedvelők találkozóhelyének szánja a Petőfi utcai magángalériáját. Fotó: Tésik Attila
Azt mondja dr. Dobos András szentesi állatorvos, hogy a szép iránti szeretetet a nagyapja és az édesapja plántálta el benne. A nagyapa művésze volt a díszkovácsolásnak, olyan kapuk, ablakrácsok és egyéb tárgyak kerültek ki a kezéből, amelyek kedvéért eljöttek az ország másik végéből is. Dobos doktor közmegbecsülésnek örvendett édesapja rajongásig szerette a szépet, minden művészeti ágat kedvelt. Ilyen miliőben nevelkedett a most negyvenéves állatorvos, akiről sokan tudják: páratlanul gazdag képzőművészeti gyűjteményt tudhat magáénak.

A piktúra olyan géniuszainak festményeit is őrzi, mint Munkácsy Mihály, Koszta József vagy Rippl-Rónai József és Tornyai János. De vannak képei a helybeli alkotóktól, Tokácsli Lajostól és az ő tanítványaitól: Katona Imrétől és Bíró Jenőtől. Ezek a művek mind-mind a realista stílust képviselik, dr. Dobos Andráshoz ugyanis a klasszikus értékrend áll a legközelebb. Úgy volt vele, hogy ne csak a családtagjainak szerezzen örömet, nap mint nap a remekművek között élni, hanem hadd jelentsen élményt a barátainak és a művészetkedvelő szentesieknek is.

Ennek a gondolatnak a jegyében nyílt meg szombaton a Petőfi utcában a kiállítóterem, amelyet dr. Dobos András a nyugalom galériájának nevez. Úgy mondja: száműzni akarja onnan a politikát, a veszekedést, de bárki vendég lehet ott, aki a szépség birodalmában meg akar merítkezni, vagy éppen a nyugalom szigetén szeretne diskurálni a barátaival.

A magángaléria naponta látogatható 10-től 12 óráig és délután 2 órától 5-ig. A most megnyílt tárlat egyébként nem állandó kiállítás lesz, hanem újabb képekkel is megismerkedhet a közönség. Dr. Dobos András lehetőséget kínál a fiatal művészeknek is a bemutatkozásra. A szeretet ünnepéhez közeledve pedig a galéria tulajdonosa felajánl három művet, és ezekre licitálhatnak a látogatók. Az árverésből befolyt összeget pedig a rászorulóknak adja karácsonykor Dobos doktor.