Polgári vizit a csongrádi belosztályon

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-08 | Bíró Dániel

A szentesi kórház csongrádi belosztálya dolgozóinál vizitelt a térség országgyűlési képviselője és a megyei közgyűlés ellenzéki frakciójának vezetője. A látogatáson az ápolók beszámoltak elkeserítő helyzetükről, a politikusok pedig ígéret tettek, hogy minden követ megmozgatnak érdekükben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Egészségügyi alkalmazottak és a betegek még reménykednek - Szentes helyett Csongrádon maradhatnak. Az asztalfőn helyet foglaló Lovas doktor mellett a két ellenzéki képviselő: Vince László (balról) és
– A médiában megjelentekkel ellentétben sem az ápolókat, sem az orvosokat nem kérdezte meg senki arról, hogy kívánnak-e Szentesen dolgozni, s arról sem számoltak be nekik az illetékesek, hogy a Kurca partján milyen beosztásban és területen kaphatnának munkalehetőséget – hangsúlyozta bevezetőjében a házigazda dr. Lovas Sándor, a belgyógyászat vezetője. Arra is emlékeztetett, hogy a szentesi kórház elmúlt években született gazdasági mutatói nyereséges részlegként tüntették fel osztályukat, ezért sem érti a megyei közgyűlés döntését. A megyei és a városi önkormányzat közötti tárgyalás fajsúlyos pontját képező épületamortizációról pedig leszögezte, egy tisztasági festésen túl semmi másra nem kellene költeni, az ingatlan kitűnő állapotban van.

– Nem szabad elfelejteni, hogy a szentesi kórház évek óta tartó szabálytalan gazdálkodása miatt döntött a megye az osztály bezárásáról – szögezte le dr. Baláspiri Csaba, a megyei ellenzék vezetője. A jobboldal politikusa szerint csak a saját házuk táját menteni akaró szentesi, valamint a Tisza-parti város érdekeit felelőtlenül képviselő csongrádi képviselők bűne, hogy ilyen sorsra jutott a Szentháromság téri belgyógyászat. Baláspiri az egyetlen megoldást abban látja, hogy a szentesi kórház rehabilitációs részlegét képező 40 ágy Csongrádon kapjon helyet, s ennek működtetésére az Országos Egészségügyi Pénztár részéről van is fedezet.

Ezt a megoldást keményen képviseli a soron következő megyei közgyűlésen Vincze László, a térség országgyűlési képviselője. A honatya úgy véli: szégyenteljes, ahogy csongrádi képviselőtársai politikai meggyőződésüktől függetlenül, a város ellen dolgoznak a megyei közgyűlésben, ami – Vincze szerint – közönséges sóhivatal. – Két év múlva mi leszünk kormányon, és akkor majd számon kérjük ezt a hebehurgyaságot – hangsúlyozta a jelenlévőknek.

A két politikus kérte a dolgozók véleményét is. A belosztály munkatársai elmondták: a tömegközlekedési eszközök menetrendje mutatja, sokuknak kivitelezhetetlen a Szentesre való átjárás, egy ottani állás betöltése, így az a gyanú él bennük, hogy a központi intézmény végkielégítés nélküli távozást akar kikényszeríteni. Megköszönve a politikai törődést, az ápolók Vincze Lászlónak átnyújtották azt a segélykérő levelet, amit az osztály 38 betege írt a honatyának.