Még nem kopogtat a svéd tőke
 Befektetőket ígért a szentesieknek a Saab

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-08 | Balázsi Irén

A nyíregyházi és a szentesi önkormányzat több éve kötött megállapodást a svéd Saab céggel, amely vállalta, hogy befektetőket küld e két városba. A Nyírségbe most kopogtat a skandináv tőke, amelyre a szentesieknek egyelőre várniuk kell.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A tulajdonos ugyan változott a Svéd Ablakgyártó Kft.-nél, de a svéd technológiai maradt. Fotó: Tésik Attila
Még 1997-ben kötötte meg a szentesi önkormányzat a svéd Saab céggel a megállapodást, amelynek az volt a lényege, hogy ha a magyar kormány a skandináv gyár Gripen harci repülőgépeit vásárolja meg, mintegy ellentételezésként a Saab az ottani befektetők figyelmébe ajánlja a Kurca-parti települést. A szerződés aláírásakor jelen volt Svédország budapesti nagykövete is, aki mintegy nyomatékosította az ügyletet. Hogy mennyire komolyan gondolta a dokumentumba foglaltakat a Saab, bizonyítja a tény: később még irodát is nyitott Szentesen. Mindezek következményeként aztán megjelent az első „fecske", azaz skandináv tőkéből létesült a Szarvasi úton a Svéd Ablakgyártó Kft., amely helybeli munkaerőt foglalkoztatott. Azóta a cég tulajdonosai ugyan változtak, ám mindmáig a skandináv technológia alapján készítik a nyílászárókat az üzemben.

A magyar kormány és a svédek közötti ellentételezési listán több hazai város is szerepelt Szentesen kívül. A nyíregyházi önkormányzatnak ugyanolyan szerződése volt a Saab gyárral, mint a Kurca-parti városnak. A legújabb hírek szerint a nyírségi helységbe most jelentős tőkét fektetnek a skandinávok.

Szirbik Imre polgármester érdeklődésünkre elmondta: a nyíregyházihoz hasonló nagyságrendű beruházással nem kopogtatnak a svéd üzletemberek. Kiderül: oda nem a Saab közvetítésével megy a külföldi tőke, hanem az Elektrolux vezetői döntöttek úgy, hogy egy hűtőgépgyárat létesítenek ott. Mégpedig azért, mert ukrán és orosz piacra akarnak termelni. A polgármester bevallása szerint Szentesen is tájékozódtak az Elektrolux illetékesei, de be kell látni: Ukrajnába és Oroszországba olcsóbban lehet Nyíregyházáról szállítani a termékeket, mint Szentesről. Egyébiránt pedig még jelentkezhetnek a skandináv beruházók a Kurca-parti településen is, mert november második felében ismét tárgyalnak Szirbikék a Saab képviselőivel. A polgármester úgy fogalmaz: vannak a tarsolyban cégek, amelyeknek a Saab információkat ad a beruházási lehetőségekről, ám a svéd tőkések döntik el, hogy Magyarország melyik városában települnek meg.

Csongrád megyének Szirbik Imre szerint azonban komoly versenyhátránya van. A területfejlesztésről szóló törvény végrehajtási utasításában hét kiemelten hátrányos helyzetű térség szerepel. Ezeket a megyéket a kormány úgy is támogatja, hogy elengedi egyes beruházásoknál a társasági adót. Főleg az észak-magyarországi megyék tartoznak a kedvezményezetti körbe, amiből az következik: Szentes nem számít ilyen szempontból hátrányos helyzetűnek. Ebből adódóan a skandináv befektetők akkor járnak jobban, ha mondjuk a szabolcsi térségbe viszik a pénzüket.