Kétszer vetettek, kétszer arattak a faluban
 Elmarad a drasztikus létszámleépítés Eperjesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-08 | Blahó Gabriella

A korábbi hírekkel ellentétben elmarad a jelentős létszámleépítés az eperjesi Agro Gárda Rt.-nél. A nyár végén még úgy tűnt, az aszály miatt keletkezett kár megrendíti a vállalatot, mára kiderült: maximum 1-2 személlyel dolgoznak majd kevesebben a falu egyetlen munkahelyén.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A részvénytársaságot sújtotta az idei aszály, a veszteséget azonban kigazdálkodja a cég. Fotó: Tésik Attila
Az eperjesi mezőgazdasági társaság aszálykáros lett. Ezen a címen eddig 29 millió forintot vett fel és költött már el a vállalat, s további 15 millióra számíthat még – közölte Bencsik Ottó, a cég vezetője. A rendkívül száraz időjárás miatt 49 millió forint veszteséget mutat az idei mérleg, melyet a bevételek alakulása miatt várhatóan felére tud csökkenteni az Agro Gárda Rt., köszönhetően a más cégeknél alig tapasztalható gazdálkodásnak: ebben az évben konzervborsót és csemegekukoricát kétszer vetettek és kétszer arattak. Az ebből származó bruttó árbevétel 33 millió forint.

A vállalat igazgatótanácsa a minap döntött arról, hogy csatlakozik az ökogazdálkodási programhoz, melynek előnyeit az Agrár Intervenciós Központtal kötött szerződés biztosítja a kis falu fennmaradásáért. Eperjes egyetlen munkaadó vállalata ugyanis november elsejétől csatlakozik a rendszerhez, melyben elsősorban a talaj nedvességmegtartó képességének növelése a cél, hogy az aszály okozta károkat elkerüljék. Háromszáz hektáron valósulhat ez meg a társaság esetében, s hektáronként minimum 25 ezer forint támogatás vehető fel. A megvalósításhoz gépeket is kell vásárolni, ötvenszázalékos állami támogatással.

A vezető véleménye szerint az ökogazdálkodási rendszer feltételei majdnem olyan szigorúak, erősek, mint a Sapard-pályázatoké, mindenképpen mérce a társaság számára ezeknek a feltételeknek a teljesítése. Ugyanakkor az egyetlen lehetőség a fejlődés útja – véli Bencsik Ottó –, hiszen 2004. május 1-jétől még nagyobb kihívás vár a mezőgazdaságra, melyet mindenképpen meg kell próbálni itthon életben tartani.