Nagy János muzsikusnak tartja magát
 Beintett a kórusnak Szentes díszpolgára

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-06 | Balázsi Irén

A zenei kultúra több évtizedes terjesztéséért Szentes díszpolgárává avatták Nagy Jánost, a Lajtha László Zeneiskola címzetes igazgatóját. A szerénységéről is közismert direktor, karnagy és előadó azt mondja: ő csak a dolgát tette.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nagy János lehetett próféta a saját hazájában. Fotó Tésik Attila
Negyven esztendeig dolgozott első és egyetlen munkahelyén, a szentesi zeneiskolában Nagy János címzetes igazgató. Ám már gyerekkorában is annak a lépcsőit koptatta, hiszen a szegvári születésű direktor itt kezdett alaposabb ismereteket szerezni kedvenc hangszeréről, a zongoráról. Hogy honnan indult, azt sohasem feledte: szülőfalujában is gyakran adott orgonakoncerteket és szervezett más hangversenyeket a munkájában őt mindenben segítő, szintén zenepedagógus feleségével, Nagy Jánosné Szabó Annával.

Amikor a minap átvette a városháza nagytermét megtöltő sokadalom tapsa közepette a Szentes díszpolgára nevű kitüntetést, az elsők között a hitvesének mondott köszönetet, hogy támasza volt a hivatása kiteljesedésében. A szerénységéről közismert kitüntetett elmondása szerint nem gondolt arra, hogy miután szülőhelyén, Szegváron már korábban elnyerte a díszpolgári rangot, még Szentesen is megítélik neki ezt a titulust. Azt említi a Kurca-parti város eddigi díszpolgárairól, hogy mindahányan nagy tekintélynek örvendő személyiségek, akik sokat tettek a település jó hírének öregbítéséért, s ő valamennyiükre felnézett. Így hát meg sem fordult a fejében, hogy a számtalan elismerés után még a Szentes díszpolgára cím is megadatik számára. Ezért aztán – mint emlegetni szokás – a saját hazájában is lehetett próféta.

De nem csupán az előző díszpolgárok vitték szerte Szentes jó hírét, Nagy János is ezért fáradozott és munkálkodik ma is. Az ő irányításával úgy szerepeltek a muzsikusok idehaza meg külföldön is, hogy a szentesi zenei életet messze földön jegyzik. Balázs Árpád Erkel-díjas komponista, szintén a város szülötte és díszpolgára azonban ennél még jóval hosszabban ecsetelte a díjátadási ceremónián Nagy János érdemeit. Amikor ezt megemlítjük a kitüntetettnek, azt mondja: Árpád szerény témából is képes nagy művet komponálni.

Vagyis amiket a díszpolgár erényeiként sorolt fel a zeneszerző, azt Nagy János elosztaná ötvennel. Amúgy Balázs Árpádnak is hálás az önmagát zenetanárnak és muzsikusnak valló címzetes igazgató, mert nemcsak az általa alapított és évtizedek óta vezetett Bárdos Lajos Vegyes Karnak írt darabot, hanem személy szerint neki is ajánlott egy orgonaművet. A kórus tagjait meg azért dicséri a díszpolgár, mivel 27 esztendeje tűrik, hogy beintsen nekik és még azt is megmondja, mikor vegyenek levegőt.

A múlt század nyolcvanas éveinek elején bizony kurázsi kellett ahhoz, hogy egy állami iskola igazgatója egyházi rendezvényeken szerepeljen. Eleinte „csak" zenés áhítatokat tartott Nagy János a református és a katolikus templomban, mivel egyház akkoriban nem szervezhetett koncerteket. A filharmóniai társaság ellenben igen. Meg is hirdette 1982-ben Nagy János orgonaestjét a református nagytemplomba, ahol az előadó emlékezete szerint vagy ezren szorongtak. – Nagy tábora volt abban az időben a komolyzenének, azon belül is az orgonamuzsikának – vallja. Mi meg azt állítjuk: manapság is megtelnek a padsorok, ha Nagy János játszik vagy dirigálja a Bárdos Lajos Vegyes Kart.