Vizsgálják a fekete vizet
 A szentesi strand meleg vizes medencéiben nem lehet fürdeni

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-05 | Blahó Gabriella

A szentesi strand termálvize szénhidrogént, vagyis olajat tartalmaz – szögezték le a kutatók tegnap a helyszínen. Az előzetes vizsgálatok alapján született eredmény pontosítása érdekében, illetve az új szűrőberendezés tesztelésének idejére a strand vezetése nem javasolja a fürdést.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ma próbálják ki az új szűrőberendezést. Fotó: Vidovics Ferenc
A nyári szezonban tiszta víz fogadta a strand látogatóit a ligetben, azonban a fűtés kezdete óta, az előző téli időszakhoz hasonlóan sötét színű a termálmedencék tartalma – kiderült, hogy szándékosan. Ugyanis a víz biológiai jellemzőit laboratóriumi eredményekre alapozva pontosan meg akarják ismerni és a víz jó minőségének biztosítása érdekében tesztelik azt az új szűrőberendezést, mely várhatóan végérvényesen megoldja a problémát – tudtuk meg Döbrőssy Ivántól, a melegvíz-szolgáltatásért felelős SzVSz Kft. vezetőjétől.

A jelenleg használatos termálvíz egy kertvárosi kútból származik, melynek vize egyszer már átjárta a fűtési rendszert a távhőszolgáltatással rendelkező otthonokban. Ennek a kútnak a vize újra tiszta lesz – ha jól működik az új technika. Ezt ma próbálják ki a helyszínen. Az 1. oldalon közölt képünkön is látható mechanikai szűrőn szemmel láthatóak a lerakódások. Egyértelmű, hogy a víz szénhidrogént tartalmaz – Kálmán Miklós, az elemzést végző biotechnológiai intézet
Mintát vesznek a laborvizsgálathoz. Fotó: Vidovics Ferenc
munkatársa szerint.

A vízben a levegővel való érintkezés hatására mikroorganizmusok szaporodása indul el – véli Döbrőssy Iván –, ennek következtében úgynevezett biofilm alakul, fonalszerű fekete szennyeződés formájában. A szolgáltató nyáron homokréteg mélyéből nyerte a vizet a strand ellátásához, e réteg önmagában szűr. A jelenlegi víz viszont úgynevezett karbonátos kőzetből származik, mely a szénhidrogénrétegek határán található. A termálvizet a szolgáltató korábban a tisztiorvosi hivatal budapesti központi laboratóriumában közegészségügyi szempontból vizsgáltatta meg. Kiderült, hogy egészségre külsőleg nem ártalmas, „belsőleg", vagyis fogyasztásra meg nem ajánlott.

A 2300 méter mélyről jövő termálvíz alatti rétegekről a város korábban képet kapott – mondta el lapunknak Szirbik Imre polgármester. – A 4000 méter mélységben végzett kutatás eredménye szerint Szentes alatt és környékén nincs olyan mennyiségű olaj, mely gazdaságosan kitermelhető. Az uszodában lévő víz jó minősége biztosításának érdekében a város korábban folytatott tárgyalásokat, melyek nem vezettek eredményre: a közelben lévő szegedi gabonakutató szentesi állomásának termálkútja a jelenleginél sokkal jobb vizet adna, azonban az onnan nyerhető víz az újjáalakított strand nagyságrendjéhez képest nem elegendő.

A szentesi versenymedencék ma is szabadon látogathatók, a termálvizes medencéket viszont leghamarabb szerda délutántól használhatják a fürdőzők.