Várják a lokálpatriótákat
 Szentes-párti a városszépítő egyesület

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-05 | Balázsi Irén

A lokálpatriotizmus vezérli a szentesi városszépítő egyesület alapítóit, akik Makra Zoltánt választották vezetőjüknek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Szép platánokat ültettek a Klauzál Gábor Általános Iskola udvarában. Fotó: Tésik Attila
Csak most alakult a civil szervezet, amelynek tagjai nem szégyellték kezükbe venni az ásót és a lapátot a szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola udvarában. A városszépítő egyesület képviselői öt platánfát ültettek el ott, és ezek közül egy csemetét díszkorláttal is elláttak. A növényekre a pénzt saját maguk adták össze, míg a Bajcsy-Zsilinszky utca végére telepített, a zörgő termése alapján csörgőnek nevezett fákat az önkormányzattól kapták.

Az említett területen nemcsak a kiszáradt fákat pótolták a városszépítők, hanem a vasúti sorompó előtti, senki földjének tűnő szakaszt is rendezték. Itt kérdezte meg tőlük egy járókelő, hogy talán közmunkásokként tesznek rendet a közterületen.

A történetet Makra Zoltán, a szentesi motorgarázs vezetője meséli, akit megkértek: legyen az ügyvivője a városszépítő egyesületnek. – Nem esik nehezemre – mondja. Hogy komolyan is gondolja, bizonyítja a nevéhez fűződő számtalan akció, amelynek eredményeként eddig is parkokkal és köztéri alkotásokkal gyarapodott Szentes.

A jövőben is ezért fáradoznak majd az egyesület tagjai, akiket a szervezet alapszabálya szerint a város kulturális, műszaki értékeinek megismertetése, gyarapítása és védelme vezérel. Várják maguk közé a fiatalokat is, hogy bennük is erősödjön a lokálpatriotizmus. Makra Zoltán úgy mondja: a felnőttek részint tanulnak az ifjaktól, részint pedig tanítják őket.

A mintegy húsz taggal megalakult egyesület politikai és vallási hovatartozástól függetlenül azokat hívja, akik segítenek Szentest még szebbé, vonzóbbá tenni. Az alapítók között olyan megbecsülésnek örvendő személyek vannak, mint Valkai Attila, a MÁV tanműhe-
lyének a vezetője, Borsodi Ágnes pedagógus; G. Szabó Lenke, a könyvtár igazgatója, Zsiros Katalin néprajzkutató, Tímár Ferenc mérnök-tanár és a Szentesről elszármazott, Budapesten élő építészmérnök, Orosz Bálint. De már vállalkozók is jelezték, hogy ők is csatlakoznak a civil szervezethez. Egyébiránt pedig a városi könyvtárban tartják majd összejövetelüket, a legközelebbin már különböző szekciókat is alakítanak. Makra Zoltán elmondása szerint minden évben csak annyi munkát vállalnak a lakóhelyük szépítéséért, amennyit becsülettel el is tudnak végezni.