Belosztályból otthon lehet
 Pont kerülhet a csongrádi épület körüli vita végére

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-05 | Bíró Dániel

Városi működtetésű, de megyei segítséggel beinduló szociális ápoló otthont szeretne a csongrádi polgármester a szentesi kórház II. belosztálya helyén. Az épület sorsáról megoszlik a helyi ellenzék véleménye.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csongrád jellegzetes belvárosi épülete - mely volt már bíróság, kórház - újabb átváltozás előtt áll. Fotó: Tésik Attila
Csütörtökön pont kerülhet a megszűnő csongrádi belgyógyászati osztály, illetve az annak helyet adó épület sorsáról szóló vitasorozat végére. A testület november 6-i rendkívüli ülésén kerül napirendre a város politikai szereplőit is megosztó Fő utcai épület jövője. Az előterjesztés – ami minden eddiginél részletesebben, így gazdasági, foglalkoztatáspolitikai és építészeti szempontból is vizsgálja az ingatlant – két lehetőséget tár a képviselők elé.

– A rászorultakra és a munkahelyek megőrzésére gondolva, én azt a verziót látnám szívesen, miszerint Csongrád átmeneti elhelyezést biztosító, szociális ápoló otthon működtetne az épületben, mégpedig úgy, hogy a helyreállítási munkálatokhoz, és a szolgáltatás beindításához szükséges költségeket teljes egészében a megyei önkormányzat fedezné – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás polgármester.

A városvezető szerint a másik lehetőség sem okozna hátrányt a településnek, hiszen az csak a több évtizedes megyei fenntartásból fakadó „lelakottsági díjat" kérné számon a megyétől kártalanítás formájában, de az ingatlan hasznosításáról ezzel nem születne érdemi döntés. A belosztály helyén létesülő, és a már meglévő, valamint a hamarosan épülő Vasút utcai szociális otthonnal együtt száz ágyra bővülne a férőhelyek száma, így állandó orvosi felügyelet mellett valósulhatna meg a már régen áhított tartós és átmeneti beteggondozás Csongrádon – hangsúlyozta a polgármester.

– A régi időket idéző, beszűkült gondolkozásra vall, hogy ismét szociális otthon megvalósításán töri a fejét a városvezetés – nyilatkozta lapunknak Murányi László képviselő, aki még mindig a Szentesen megálmodotthoz hasonló balneológiai megoldásban látja a csongrádi egészségügy jövőjét. Az MDF-es képviselő szerint egy épületcsere is szóba jöhetne: a városi bíróság régi székhelyére, vagyis a mai belosztálynak helyet adó épületbe költözhetne vissza, mert a bíróság jelenlegi otthona – Murányi szerint – alkalmasabb az egészségügyi ellátásra.

A régóta húzódó vita, s annak jelentékeny volta miatt két alternatívánál többre számítottak a városi ellenzék képviselői. Nagypál Sándor egyik változatot sem tartja jó megoldásnak, szerinte az előre beharangozott, megyével kötött megállapodást korántsem lehet pozitívumként értékelni. Dr. Papp Gabriella szintén a felvázolt verziók számát kevesellte, azonban azt leszögezte, hogy érdemben csak a bizottsági tárgyalások után tud nyilatkozni az előterjesztésben szereplő két lehetőségről.