A külcsínre is sokat adnak
 Halmozzák a szakmákat a szentesi Zsoldosban

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-05 | Balázsi Irén

Régen nem igaz már az az állítás, hogy a szentesi Zsoldos Ferenc szakközépiskolába a leggyengébb képességű diákok járnak. Jó néhány szakmát ugyanis már eleve érettségizettek sajátíthatnak csak el.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sok diák két szakmát is megtanul a több lábon állás jegyében. Fotó: Vidovics Ferenc
Egyetlen doboz desszertet is be lehet úgy csomagolni, hogy azzal örömet szerezzünk annak, akit valamilyen alkalomból meg akarunk ajándékozni. De a szentesi Zsoldos Ferenc Szakközép- és Szakiskolában akár egy szem konyakos meggyet is olyan ízlésesen dekorálva kínálnak a diákok, hogy a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosok és szüleik nem győznek rácsodálkozni. Buborné Zámbó Etelka közgazdász-tanár, a kereskedelmi munkaközösség vezetője mutatja azt a díszkosarat, amelybe csupa hungaricumot válogattak a tanulók. Az európai uniós csatlakozásra készülve ők már tudják, hogy a tokaji bor, a szegedi szalámi vagy éppen a fokhagyma nem hiányozhat a hazai termékekből összeállított csomagból. A tanárnő szerint már régen nem állja meg a helyét az az állítás, hogy a Zsoldosba a leggyengébb képességű fiatalok járnak. Ha rossz tanulók lennének, aligha tudnának EU-konform munkákat kiadni a kezükből.

Persze már van közöttük olyan is, aki a kereskedelmi szakon elvégzett 4 év után, ugyancsak a nappali képzés keretében, a technikusi bizonyítvány megszerzéséért maradt a Zsoldosban. A szentesi Kiss Ferencnek is ez a legközelebbi terve, miután Vásárhelyen már kitanulta a szakácskodás fortélyait, majd érettségizett a Kurca-parti középiskolában. Azt mondja a fiatalember, hogy Kósa Ferencné szakoktatótól azt is megtanulta: minél elegánsabb egy termék csomagolása, annál jobban eladható. Ő egyébként azért tanulja immár a második szakmáját, mert az unióban az tudja majd eladni magát, aki több mesterséghez ért. Kiss Ferenc ezért akarja még elvégezni az élelmiszer-ipari főiskolát is.
A hódmezővásárhelyi Tóth Friderika fodrász lesz. A mostanában megint divatos hajfonás nagyon jól megy neki, jó páran körbe is veszik, miközben dolgozik.

Odahaza az édesanyja és a nővére frizuráját szokta elkészíteni, s mindig elégedettek vele. Azt magyarázza a diáklány, hogy a választott szakmájához türelem kell. Úgy fogalmaz: a vendégekkel nem szabad gorombáskodni, mert ha durvák velük, akkor nem mennek vissza az üzletbe. Tanárnője, Medgyesi Arnoldné állítja, hogy a mostani tanévben végző bármelyik tanítványára rá merné bízni a frizuráját. – Ügyesek a lányok, szinte mindent tudnak – teszi hozzá.

Az iskolaigazgató, Dongó László elmondja: nappali tagozaton 877 fiatal tanul, míg az estire csaknem 300-an járnak. A 12 választható szakma közül a szakközépiskolai képzésben a legnépszerűbb a marketing, a szakiskolában pedig az élelmiszer és vegyi áru kereskedő, a fodrász, meg a szobafestő. Felvetésünkre, miszerint régebben az autószerelés volt a divatszakma, azt magyarázza a direktor: újabban kevesen jelentkeznek, mert érettségihez kötött ez a képzés. Hogy a Zsoldosban végzett fiatalok vajon el tudnak-e majd helyezkedni, úgy véli Dongó László: aki valóban akar, az talál munkát magának. Főleg, ha két szakmát is elsajátított, hiszen a vállalkozók az ilyen szakembert alkalmazzák szívesen.