|
A külcsínre is sokat
adnak Halmozzák a szakmákat a szentesi
Zsoldosban
|
|
|
Ajánlja a cikket? |
|
| 2003-11-05 |
Balázsi Irén |
| |
|
Régen nem
igaz már az az állítás, hogy a szentesi Zsoldos Ferenc
szakközépiskolába a leggyengébb képességű diákok járnak. Jó néhány
szakmát ugyanis már eleve érettségizettek sajátíthatnak csak el.
|
|
|
|
Sok diák két szakmát is megtanul a több
lábon állás jegyében. Fotó: Vidovics Ferenc
| Egyetlen doboz desszertet is be
lehet úgy csomagolni, hogy azzal örömet szerezzünk annak, akit
valamilyen alkalomból meg akarunk ajándékozni. De a szentesi Zsoldos
Ferenc Szakközép- és Szakiskolában akár egy szem konyakos meggyet is
olyan ízlésesen dekorálva kínálnak a diákok, hogy a pályaválasztás
előtt álló nyolcadikosok és szüleik nem győznek rácsodálkozni.
Buborné Zámbó Etelka közgazdász-tanár, a kereskedelmi munkaközösség
vezetője mutatja azt a díszkosarat, amelybe csupa hungaricumot
válogattak a tanulók. Az európai uniós csatlakozásra készülve ők már
tudják, hogy a tokaji bor, a szegedi szalámi vagy éppen a fokhagyma
nem hiányozhat a hazai termékekből összeállított csomagból. A
tanárnő szerint már régen nem állja meg a helyét az az állítás, hogy
a Zsoldosba a leggyengébb képességű fiatalok járnak. Ha rossz
tanulók lennének, aligha tudnának EU-konform munkákat kiadni a
kezükből.
Persze már van közöttük olyan is, aki a
kereskedelmi szakon elvégzett 4 év után, ugyancsak a nappali képzés
keretében, a technikusi bizonyítvány megszerzéséért maradt a
Zsoldosban. A szentesi Kiss Ferencnek is ez a legközelebbi terve,
miután Vásárhelyen már kitanulta a szakácskodás fortélyait, majd
érettségizett a Kurca-parti középiskolában. Azt mondja a
fiatalember, hogy Kósa Ferencné szakoktatótól azt is megtanulta:
minél elegánsabb egy termék csomagolása, annál jobban eladható. Ő
egyébként azért tanulja immár a második szakmáját, mert az unióban
az tudja majd eladni magát, aki több mesterséghez ért. Kiss Ferenc
ezért akarja még elvégezni az élelmiszer-ipari főiskolát is. A
hódmezővásárhelyi Tóth Friderika fodrász lesz. A mostanában megint
divatos hajfonás nagyon jól megy neki, jó páran körbe is veszik,
miközben dolgozik.
Odahaza az édesanyja és a nővére
frizuráját szokta elkészíteni, s mindig elégedettek vele. Azt
magyarázza a diáklány, hogy a választott szakmájához türelem kell.
Úgy fogalmaz: a vendégekkel nem szabad gorombáskodni, mert ha durvák
velük, akkor nem mennek vissza az üzletbe. Tanárnője, Medgyesi
Arnoldné állítja, hogy a mostani tanévben végző bármelyik
tanítványára rá merné bízni a frizuráját. – Ügyesek a lányok, szinte
mindent tudnak – teszi hozzá.
Az iskolaigazgató, Dongó
László elmondja: nappali tagozaton 877 fiatal tanul, míg az estire
csaknem 300-an járnak. A 12 választható szakma közül a
szakközépiskolai képzésben a legnépszerűbb a marketing, a
szakiskolában pedig az élelmiszer és vegyi áru kereskedő, a fodrász,
meg a szobafestő. Felvetésünkre, miszerint régebben az autószerelés
volt a divatszakma, azt magyarázza a direktor: újabban kevesen
jelentkeznek, mert érettségihez kötött ez a képzés. Hogy a
Zsoldosban végzett fiatalok vajon el tudnak-e majd helyezkedni, úgy
véli Dongó László: aki valóban akar, az talál munkát magának. Főleg,
ha két szakmát is elsajátított, hiszen a vállalkozók az ilyen
szakembert alkalmazzák szívesen.
|
|
|
|
|
| |