Dupla vagy semmi a csongrádi tévének

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-04 | Bíró Dániel

Eddigi éves támogatás dupláját kéri az önkormányzattól a Csongrádi Városi Televízió. A polgármester sokallja a húszmillió forintot, a médium tulajdonosa szerint viszont ellehetetlenülhet a sugárzó televízió, ha nem kapja meg a pénzt. Felmerült Csongrád és Szentes összefogása – az elektronikus média területén.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Néhány hét múlva harminc kilométeres körön belül akár szobaantennával is fogható lesz a Csongrádi Városi Televízió adása. Mint arról már beszámoltunk, az ORTT által kiírt UHF 38 televíziós csatorna pályázatán műsorszolgáltatási jogosultságot nyert a Donka Kábeltelevíziós Kft. azaz a Csongrádi VTV. A sikeres pályamunka ingyenes vételi lehetőséget jelent a kistérségben élőknek, a televíziónak pedig pluszterheket, hiszen a jogosultsággal nem jár együtt a technikai feltételek biztosítása, arra tizenötmillió forintot költött a társaság az elmúlt hónapokban. A megnövekedő adásidő miatt műsorkészítésre is többet kell költenie a televíziónak, ennek kompenzálására kér az eddigi közel „7,5 millió forint plusz áfa" helyett „14,5 millió forint plusz áfa" éves támogatást a kft.

Az elmúlt héten kiderült, hogy az önkormányzat az eddig ismertetett műsorstruktúra hiányosságai miatt két támogatási verziót tart elképzelhetőnek. Az egyik szerint a kért összeg megadható, amennyiben a bizottságok feltételeinek, a közszolgálatiságnak és a lakossági igényeknek maximálisan megfelelő műsortervvel, valamint átlátható költségvetéssel áll elő a televízió. A másik javaslatnál az elvárás azonos, de maradna az eddigi támogatás, és csupán az infláció mértékével, valamint az esetleges sajtón belüli megtakarításokkal növekedhetne az éves támogatás. E két lehetőség közül választ a képviselő-testület november 6-i ülésén.

– Nagyot veszítene Csongrád, ha választott képviselői nem a nagyobb támogatás mellett döntenének, ugyanis az eddigi szubvencióval nem tudjuk fenntartani a sugárzó televíziót – nyilatkozta lapunknak Donka Ferenc, a médium tulajdonosa. A kft. ügyvezetője hangsúlyozta: kereskedelmi televízióként közszolgálati feladatokat látnak el évek óta, aminek tárgyi feltételeit maguk gazdálkodták ki. A színvonalat tartani, illetve – a magazinműsorok számának növelésével – javítani szeretnék, de ennek komoly költségei vannak: csak a sugárzási díj kétmillió forint. Az önkormányzati képviselők elé kerülő írásbeli előterjesztésben olvasható, hogy hiányos a műsorterv, amivel kapcsolatban Donka leszögezte: az műsorstruktúrának készült, a részletekről minden bizottság előtt beszámolnak.

– Az általános forgalmi adóval 20 millió forintot jelentene éves szinten ez a támogatás, s ezt az önkormányzat pénzügyi lehetőségeinek tudatában meg kell fontolni, bár – hozzá kell tennem – én is sugárzó televíziót szeretnék – válaszolta lapunk érdeklődésére Bedő Tamás polgármester. A városvezető szerint több érdemi információval kellene ellátni a bizottságokat és a képviselőket, úgy könnyebb lenne a döntés.

– Szentes csupán erkölcsileg tudja támogatni egyelőre a sugárzó csongrádi televíziót, de ha a két város összefogna, hosszabb távú együttműködés születhetne a helyi média területén – vélekedett kérdésünkre reagálva Szirbik Imre polgármester. A Kurca-parti város első embere kifejtette: ha Csongrád beszállna a Rádió Szentes támogatásába, akkor Szentes is részt vállalhatna a csongrádi televízió működtetésében, így létrejöhetne egy olyan kistérségi médium pár, ami minden igényt kielégítő szolgáltatást tudna nyújtani a környékben élőknek.

A Gong Rádióval 2005-ig élő szerződése van az önkormányzatnak, utána viszont megfontolás tárgyát képezhetné ez az ötlet – reagált kollégája felvetésére Bedő Tamás.