Kegyeleti föld a Don-kanyarból
 A hősi halottakra emlékeztek Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-11-03 | Blahó Gabriella

Kétezer hősi halált halt szentesi katona neve szerepel a városi emlékműveken. Halottak napján itt tisztelegtek Szentes vezetői, valamint a jeles alkalomra meghívott vendégek: az Orosz Föderáció nagykövetségének diplomatái.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A világháborús emlékműveknél tisztelgett Szentes polgármestere is. Fotó: Vidovics Ferenc
A Don-kanyarban járt, hogy onnan kegyeleti földdel térjen haza Szirbik Imre polgármester. Szavai szerint a csendes folyó megdöbbentően hasonlít a Tiszára. A Donnál folyó hadviselésben érintett a polgármester családja is, hiszen édesapja huszonkét évesen harcolt ott, s tért haza épségben. A második háború – az elsőhöz hasonlóan – szentesi áldozatokat is követelt, e hősök nevét vésték föl a ligeti márványtömbre. A polgármester itt helyezte el az augusztusi zarándok útján orosz földről, a magyar lövészárkokból származó földet – virágcserépben. A jelenlévőknek elmondta: a Don-kanyarban szintén hadat viselő oroszok tizenhatezer áldozat emlékét ápolják ott tisztességgel, számtalan kőtömbből álló emlékkertben.

Szentes terein koszorút helyeztek el a város vezetői: Szirbik Imre polgármester, Szűcs Lajos alpolgármester, a honvédség szentesi alakulata nevében Kovács István dandártábornok, továbbá a pártok, a civil szervezetek képviselői, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége, valamint a Pro Concordatia Populorum Nemzetközi Lovagrend képviseletében Andrej Schleining nagykancellár, aki elkísérte a polgármestert az augusztusi távoli útra. Mint mondta, a két nép egyetértésének ügye mellett kívánnak demonstrálni.

Az emlékezés virágait az emlékműveknél elhelyezték az Orosz Föderáció nagykövetségének diplomatái: Alinyin Alekszij alezredes és Ivan Darcsijev, a nagykövetség attaséja. Darcsijev lapunk kérdésére elmondta: az orosz és a magyar nemzet között korábban meglévő súlyos konfliktusokat ma már a történelemkönyvek tárgyalják. Úgy véli, hogy az ellentétek mára feloldódni látszanak, s a két nemzet között a múlt közös szálai elsősorban a megértésre és az emlékezésre késztetnek. Ezért fogadták nagy örömmel Szirbik Imre meghívását erre az alkalomra, mely számukra is fontos, hiszen a második világháborúban Szentesnél elesett huszonhat ismeretlen katona sírjánál tiszteleghetnek az ortodox temetőnél felállított obeliszk előtt, a hantok közelében. A katonai tiszteletadásokkal kísért emlékezés utolsó állomásánál elhangzott az orosz himnusz is. A polgármester itt szintén kegyeleti földet helyezett el, ami a Don-kanyar orosz lövészárkaiból származik.