Püspöki áldás a szentesi református iskolára

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-30 | Balázs Edit

Hálaadó istentiszteletet tartott a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola tegnap délután abból az alkalomból, hogy tíz évvel ezelőtt kapta vissza az egyház a jogos jussát, és újrakezdődhetett az oktatás.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Bölcskei Gusztáv református püspök apáca nagynénjét idézte Szentesen. Fotó: Vidovics Ferenc
A rendszerváltozást követő első ciklusban indulhatott újra Szentesen a református oktatás, amikor az egyház birtokba vehette a régi tulajdonát. A tíz esztendeje történt jeles eseményre hálaadó istentiszteleten emlékezett tegnap délután a Kiss Bálint Református Általános Iskola közössége a római katolikus templomban. Kovách Péter református lelkipásztor hálát is mondott Veréb László plébánosnak, hogy rendelkezésükre bocsátották a Szent Anna-templomot. Azért kérték tőlük ezt a szívességet, mert a református nagytemplom felújítása nem fejeződött be a vállalt határidőre. Veréb László úgy fogalmazott: elmúlt már az az idő, amikor távolságot kellett tartania a két felekezetnek. 

Most az ökumenizmus jegyében azt keresik, mi a közös bennük és hogyan tudják egymást segíteni.
Csendesen ünnepelték a református oktatás újraindításának 10. évfordulóját. Fotó: Vidovics Ferenc

A szertartás résztvevőire áldást kérő Bölcskei Gusztáv, a magyarországi református egyház zsinatának lelkészi elnöke, a tiszántúli református egyházkerület püspöke beszédében a nagynénjét idézte, aki római katolikus apáca volt. Ha neki azt mondta volna a püspök annak idején, hogy eljön még az idő, amikor újra megnyílnak az egyházi iskolák, csak mosolygott volna a kedves rokona. Azon a gondolaton meg egyenesen kacagott volna a nagynéni, hogy egyszer bekövetkezik az alkalom: egy református püspök a reformáció évfordulójának közeledtével katolikus templomban hirdet igét. Bevallotta Bölcskei Gusztáv, ő sem mert ilyesmire gondolni.

Ám öröm számukra, hogy a szentesi református iskola az elsők között lett a „kistestvére" a debreceni kollégiumnak. Karikó-Tóth Tibor igazgató vezetésével „tapintatos szeretettel" figyelnek a tanulókra, ezért másfélszer több diákja van most az intézménynek, mint tíz évvel ezelőtt. Bölcskei Gusztáv elárulta, jó jel, hogy nagyon sokat nem tud a szentesi iskoláról. Ez azt jelenti számára, hogy nincs baj. Mint mondta: a növekedéshez nem kell zaj.