Pólógála, világsztárokkal
 Csütörtökön 19 órakor: Csongrád megye–Magyarország

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-29 | Imre Péter

Hetvenhárom éves hagyományra tekint vissza a magyar vízilabda-válogatott vásárhelyi vizitálása. Legközelebb csütörtökön 19 órától az új fedett uszodában mérkőznek meg legjobbjaink a HVSC-Vakesz, a Szeged Beton VE és a Legrand-Szentesi VK játékosaiból verbuválódott Csongrád megyével.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A vásárhelyiek legújabb büszkeségét, a fedett uszodát augusztus 20-án avatták, adták át a publikumnak. Ezen az ünnepségen „csak" az úszók jutottak szerephez, így egy kicsit ugyan megkésve, de a csütörtökön 19 órakor kezdődő Whirlpool-gálán a vízilabdások is birtokba vehetik – hivatalosan is – a létesítményt. A HVSC-Vakesz, a Szeged Beton VE és a Legrand-Szentesi VK gárdáiból toborzott Csongrád megyének az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, Világkupa-győztes válogatott lesz az ellenfele.

Legjobbjainknak – fellapozva a kék-sárga pólós krónikát – nem ez az első látogatása az alföldi városban. Először 1930. július 27-én jártak a sportág ászai Hódmezővásárhelyen, akkor két mérkőzésre is sor került, a főiskolai válogatottal és a szegedi SZUE együttesével játszott a nemzeti együttes. Huszonnyolc évvel később, 1958-ban a Lemhényi Dezső vezette gárda a MÁV HMTE-vel, majd 1966-ban a Markovics Kálmán dirigálta alakulat a H. MEDOSZ nevű együttessel meccselt, és 1970-ben is a MEDOSZ volt az edzőpartner. Legutóbb 1983. június 27-én a Csapó, Faragó, Molnár, Gerendás, Horkai fémjelezte aranycsapat (Gyarmati Dezső volt a szövetségi kapitány, a munkáját Kárpáti György segítette, a show szpíkerének pedig Peterdi Pált kérték fel) tette tiszteletét Vásárhelyen, s szállt vízbe a HVSE ellen. Ezzel – húsz évet ugorva – megérkeztünk a mába, hiszen „anno" játékosként ott tempózott a medencében a mai sikerkapitány, Kemény Dénes:

– Persze, hogy emlékeszem! Az Alföldi Porcelántól egy nagyon szép névre szóló emléktálat kaptam, melyet a mai napig féltve őrzök. Finom vacsorával is kedveskedtek a szervezők, s ha a memóriám nem csal, a válogatott, vagyis mi nyertünk. De nem ez volt a fontos – ez érvényes a csütörtöki fellépésünkre is –, hanem a szórakoztatás. Ígérhetem, nem lesz „bundameccs", de igazán éles sem; már javában készülünk az athéni olimpiára, és egy-két dolgot, taktikai elemet gyakorolni fogunk Hódmezővásárhelyen.

A keretek, magyar válogatott: Gergely, Szécsi, Benedek, Biros, Fodor, Kásás, Kiss G., Madaras, Molnár T., Steinmetz B., Varga T., Varga Zs, Vári;

Csongrád megye (csapatvezető: Török Sándor): Szegi Z., Szegi D., Benyhe Kis, Vékony, Törökgyörgy, Ferenczi, Avar, Varga, Hannauer (HVSC-Vakesz), Plézer, Molnár P., Szabó N. (Szeged Beton VE), Somogyi, Szabó J., Hyc T. (Legrand-Szentesi VK).

– Még nem tudom, hogy mit mondok a srácoknak a mérkőzés előtt – árulta el Kasza Attila, a Csongrád megyei csapat edzője –, de nem lesz nehéz dolgom, ez a találkozó nem vérre megy. Azt azért meg kell beszélnünk, hogy ki mit vállal, gondolok itt például a centerjátékra. A legfontosabb, hogy a publikum jól szórakozzon és hogy személyesen is találkozhat a sportág fantasztikus egyéniségeivel. A vásárhelyi pólósoknak – a szentesiek és a szegediek az OB I-ben találkozhatnak velük – nagy élmény lesz ellenük játszani.

A másik két klubttréner, Horváth Viktor (Szeged) és Komlósi János (Szentes) is jó ötletnek tarja a csütörtöki meccset.

Jegyek elővételben nem, csak a mérkőzés napján válthatók, 17 órától a helyszínen.