Ezen a télen még langyos az ár
 Ezerháromszáz lakást fűt a szentesi szolgáltató cég

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-29 | Blahó Gabriella

A termálenergia hasznosításával valamelyest képes ellensúlyozni az idei, nem várt mértékű gázáremelést a Szentes Városi Szolgáltató Kft. Ezt azonban a fogyasztó alig érzékeli, hiszen a „sokkal több" helyett várhatóan „csak kicsivel többet" fizet jövőre.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ezerháromszáz lakást és légköbméterben számolva ugyanennyi intézményt fűt a városi szolgáltató Szentesen. Utoljára 2001 őszén emelt árat a cég, a két évvel ezelőtt kalkulált összeg azonban mára már kevésnek bizonyul, hiszen a központi gázáremelkedés minden várakozást felülmúl – közölte Döbrőssy Iván, a kft. vezetője.

A lakosság és közületi fogyasztók ezentúl külön tarifa szerint kaphatnak földgázt. A lekötött gázteljesítmény, a lakossági, illetve nem lakossági árszabás, a különböző alapdíjak és a teljesítménylekötés árainak változásai között előfordul 27 százalékos, de 74 százalékos emelkedés is. Ez a társaságnak egy évben több millió forintos többletköltséget jelent, amelyet várhatóan beépít a szolgáltatás árába. Az erről szóló javaslatát a szentesi képviselő-testület novemberi ülésén terjeszti elő a szolgáltató kft. Ha üzletpolitikai elképzeléseit a város jóváhagyja, a fogyasztóknak csak jövőre kell számolniuk a jelenleginél magasabb fűtésszámlával. A központi áremelés mértékét Szentes valamelyest tudja enyhíteni, hiszen itt rendelkezésre áll a termálenergia.

A cég vezetése elodázhatatlannak ítélte a vezetékek cseréjét ezen a nyáron: a távvezetékeket 1972-ben fektették le, a harmincéves rendszert korszerű módon építik újjá. Az épületgépészet Döbrőssy Iván szerint nagyon sokat fejlődött a közelmúltban, érdemes lépést tartani a korral, ezért megfelelő szigetelőanyagból készült vezetékeket fektetnek le a város területén. Ezeknek köszönhetően egy-egy szakaszon a termálvíz hőfoka már nem huszonöt százalékkal, hanem csak két százalékkal csökken, ami jelentős megtakarítást jelent.

A szolgáltató húsz-huszonöt fokos meleget biztosít a lakásokban, amit a fogyasztók soknak vagy kevésnek tartanak, hiszen a hőmérséklet is ízlés kérdése. Döbrőssy Iván azt javasolja, hogy a lépcsőházakban a lakóközösségek, a lakásokban a fogyasztók szereljenek a fűtésrendszerhez kapcsolódó, időjárásfüggő szabályozókat.