Ferenc Jóska korát említi Erzsi néni

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-28 | B. I.

A jó kedélye segítette át a nehézségeken Szentes legidősebb lakóját, a 101 éves Halász Szabó Mihálynét.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Halász Szabó Mihályné nagyon hálás az unokájának a gondoskodásért. Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi Zolnay utcai családi házban azt kéri Halász Szabó Mihályné az önkormányzat nevében a születésnapja alkalmából őt felköszöntő Szirbik Imre polgármestertől, hogy „vigyázzanak a magyarokra". A város legidősebb lakója, a 101 esztendős Túri Erzsébet annyit mond még a vendégnek a búcsúzás előtt: – Én már nem tudok senkinek sem segíteni, magam is gondoskodásra szorulok. Nem győzi elégszer ismételni, hogy mennyire sokat köszönhet a vele együtt élő unokájának, Répási Piroskának, aki ápolja-gondozza őt. Piroska ellenben szabadkozik, mert hát szerinte a világ legtermészetesebb dolgát teszi. Nagymama is sokat megtett értünk – nyugtázza. Erzsike néni teljes szellemi frissességgel szemléli a világot, s a kívülállóban az a kép alakul ki róla, mintha teljesen egészséges lenne. Azt csak ő érzi, hogy ha fáj az a láb. 

A jó kedély feledteti vele a sajgó végtagokat, a vidámság segítette mindig is át a bajokon. Egy jósnő különben kártyát vetett neki régen, s a lapok azt mutatták: Túri Erzsébetnek hosszú élet adatik. De ő ezen is csak mosolygott, nem akart hinni a jövendőmondónak. Most már kénytelen belátni, nem tévedett a kártyavető. Azt nem tudni, hány gyereket jósolt Erzsike néninek, két leánnyal mindenesetre megáldotta a teremtő. Piroska édesanyja nemrégiben elment közülük örökre. A másik lánya, Deák Ferencné Szentesen lakik, és két unoka meg egy dédunoka tartozik a szűkebb családhoz.

Hogy a múlt századból melyik időszakra emlékszik legszívesebben a 101 éves asszony? – Ferenc Jóska idejében volt a legjobb – így mondja Erzsike néni. A hat elemit és két „ismétlőt" végzett ünnepelt úgy véli, hogy aki 1940 után született, nem tud semmit az életről. A mai világ különben azért nem tetszik neki, mert idegeskednek az emberek. „Mondom az unokáknak is, hogy nem kell türelmetlenkedni, mert azzal nem nyerünk semmit." Nem ért egyet a napjainkra olyannyira jellemző szabadossággal sem. Azt magyarázza: most ha valaki arcul üt egy rendőrt, még a sértettet büntetik meg. „De a sok pénzéhes ember is sokat rontott a világon." Úgy jellemzi magát Erzsike néni, hogy ő mindig is kimondta, amit gondolt. Mégis szerette mindenki, mert akinek csak tudott, segített. Azt mondja mellesleg: mostanában gyorsabban telik el egy nap, mint amikor még aktívan dolgozott az egykori Termál Tsz csirkeházában