Huszonhárom órás sportnap Szentesen
 A tűzoltók és a bankárok is így ünnepeltek

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-24 | Blahó Gabriella

Körülbelül hatszázan vettek részt Szentesen a városi csarnokban megrendezett sportnapon. A rendezvény korábban csak „tekergés", azaz kerékpározás volt, idén más sportágakban is kipróbálhatták magukat a szentesiek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A csarnokban az októberi forradalom emlékére rendezett sportnap kidőlésig tartott. Fotó: Tésik Attila
Október 22-én este öt órától egészen 23-án délután négy óráig tartott a rendezvény. Az 1956-os forradalom előtt a civilek méltóképpen tisztelegtek: az ország az elmúlt évtizedben minimum két részre szakadva ünnepelte a negyvenhét évvel ezelőtti sorsfordító eseményeket, ez Szentesen másként történik. A 23 órás ünnepi tekergést a városban évekkel ezelőtt Cseuz László testnevelő tanár hívta életre, az ötletet fejlesztette tovább most a csarnok vezetése, miközben a biciklizés mellett a teremsportok is helyet kaptak a programban. A meghirdetett sportágakban csapatok és egyéni versenyzők nevezhettek, tanáraik vagy szakosztályvezetőik irányításával.

A kosárlabdázók között játszott az első mérkőzésen a vállalati társasággal Magyar József, a Hungerit Rt. vezérigazgatója, tartott ritmikus sportgimnasztikát az aerobikfoglalkozások sorában a hölgyeknek Bertók Róbert bokszbajnok. A folytonos zsírégetésben a lányokat tízen irányították, felváltva. Megfigyelők szerint a gimnasztikában az időrekordot Istenes Csilla állította fel, aki hét, de legalább hat órán át edzett. Kovács Éva testnevelő tanár szerint egy ilyen nap csodálatos élményeket jelent, nem a győzelem a fontos, hanem a szabadidő tartalmas eltöltése.

Seress Antal, a formáció frontembere által szervezett röplabdaszakosztály szintén végigállta, illetve játszotta a huszonhárom órát. Szaporodott a munkahelyi kollektívák által kiállított csapatok száma, itt voltak a tűzoltók, a bankárok. Harminc szponzor támogatta a rendezvényt, a résztvevőket ingyen büfé várta a csarnok emeletén. A versenyeken az ünnep és a sport társadalmi egységessége mutatkozott meg: korra, nemre, vallási és politikai hovatartozásra, eddigi sportsikerekre vagy sikertelenségre való tekintet nélkül mindenki helyet kapott a csarnokban. Az éjszaka egyetlen nem várt meglepetéssel szolgált a biciklisek számára: esett az eső. Az időjárás kedvezőtlen változása miatt az egészen fiatal tekergőket hazairányította Takács László igazgató, nehogy megfázzanak. A kerékpárosok, mint a huszonhárom órás megemlékezés zászlóvivői, 23-án délután négykor áthaladtak a város főterén.