Facsemete jár a legkisebbeknek
 Gödröt ásatott az apukákkal a polgármester

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-24 | Balázsi Irén

Egy kisebb erdőt is kitennének már azok a facsemeték, amelyeket az elmúlt években adott emlékül a szentesi önkormányzat a város legifjabb lakóinak. Most negyven csecsemőt hívtak meg szüleikkel az Új élet-fa nevű ajándék ünnepélyes átadására.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Rőth Petra már saját lábán ballagott édesanyja, Gábor Katalin kíséretében az emléklapért Szirbik Imre polgármesterhez Szentesen. Fotó: Vidovics Ferenc
Hagyomány már a településen, hogy a város minden évben köszönti azokat a szülőket, akik gyermekáldásnak örülhettek az elmúlt hónapokban. A minapi ünnepségre 42 újszülött kapott meghívást, hogy az önkormányzat nevében Szirbik Imre polgármester kívánjon az alkalomhoz illően minden jót nekik. Persze a tradícióknak megfelelően most sem hiányozhatott az ajándék sem, amelynek még neve is van: Új élet-fa. No és kijárt hozzá egy emléklap meg a míves kivitelű tábla, az utóbbira rávésték a megajándékozott baba nevét.

A babák többsége édesanyja karjában vagy a kocsijában ülve figyelte a történéseket. A tizenhárom hónapos Rőth Petra viszont saját lábán ballagott a polgármesterhez, hogy átvegye az emléklapot. Édesanyja, a pedagógus Gábor Katalin azt mondta: mivel tavasszal és ősszel is szokás köszönteni a város legifjabb lakóit, ő azért választotta a mostani alkalmat, hogy Petra már ki tudjon menni az ajándékért. A lányka még kezet is fogott Szirbikkel, a jelenlévők derültségére. Balogh Györgyi főkertész meg azt magyarázta, hogy mekkora helyet igényel egy-egy facsemete, és milyen mély gödröt kell ásni hozzá. Az évek múlásával egyébként már olyan sok növényt ajándékozott az önkormányzat az újszülötteknek, hogy ha azokat egymáshoz közel ültették volna el, újabb – kisebb fajta – erdeje lenne mára a városnak.

A polgármester mindenesetre megdolgoztatta az édesapákat, akik persze örömmel vállalták a facsemete elültetését. Nagy Géza azt említette, hogy a kertjükbe kerül az öthónapos Borbála fácskája. Feleségével, Nagyné Csikai Gabriellával több gyermeket terveznek, és egymás mellé helyezik majd a növényeket. A kislánynak most nagylevelű hársfát választottak a szülők, mert részint benne van a csöppség vezetékneve, részint pedig jó az illata. Örült a csemetének Kissné Bába Olga is, aki a tizenegy hónapos Csanádnak vérszilvát kért. Édesanyja szerint nemsokára már saját maga öntözgeti.