Esernyő alatt ünnepelt az ellenzék Szentesen

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-24 | Balázsi Irén

Ernyő alatt, szakadó esőben emlékeztek Szentesen, a református nagytemplom melletti kopjafánál szerda este. Másnap délután a városházi ünnepségen díszpolgárokat is avattak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szakadó eső ellenére is tömegek vettek részt a szentesi református nagytemplom melletti kopjafánál a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség helyi csoportja és a polgári körök ügyvezetése által szervezett megemlékezésen szerdán. A külföldi útja miatt késve érkező Hende Csaba országgyűlési képviselő, a polgári körök országos koordinátora megköszönte a jelenlévőknek, hogy kitartottak. Az októberi forradalom kapcsán azt emelte ki Hende, hogy ki-ki keresse fel a 301-es parcellát, ha tudni akarja, mi történt évtizedekkel ezelőtt. Szerinte azoknak a politikusoknak hamis a hangjuk, akik évtizedeken át a gyeplőt szorongatták, de ma a szabadságról beszének.

A városháza zsúfolásig megtelt dísztermében tegnap délután azt kérte Szirbik Imre polgármester az emlékezőktől, hogy az emelkedett hangulatot vigyék tovább a hétköznapokra is. Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára szerint az októberi forradalom évfordulója hirtelen vált ünnepelhető ünneppé úgy, hogy megelőzte volna az engesztelés és a megbékélés. Az államtitkár szerint baj, hogy még mindig indulatokkal telített az emlékezés. A képviselő-testület határozatának megfelelően Szirbik Imre díszpolgári címet adott át dr. Csikai Miklósnak, az Árpád Agrár Rt. elnök-vezérigazgatójának, a Magyar Agrárkamara elnökének és Nagy Jánosnak, a Lajtha László Zeneiskola címzetes igazgatójának, a Bárdos Lajos Vegyes Kar vezetőjének. Dimény Imre professzor úgy jellemezte Csikai Miklóst, hogy az agrárgazdaság jeles egyénisége, aki sokat fáradozott a mezőgazdasági tájkultúra fejlesztéséért és akinek a szakmai és emberi kvalitásai vitathatatlanok. A kitüntetett annyit jegyzett meg, hogy túlzás, amit Dimény Imre állított róla, majd mindenkinek köszönetet mondott, aki segítette őt a munkájában.

Az Erkel-díjas zeneszerző, Szentes díszpolgára, Balázs Árpád Nagy János érdemeit méltatta.

Szentes városért emlékérmet kaptak: Bácskai Mihályné nyugalmazott pedagógus, dr. Csíky László szobrász, Földi Vilmos nyugalmazott kollégiumi igazgató; a gimnázium drámai tagozata, László Béla volt önkormányzati képviselő, dr. Pataki Ilona, a kórház nyugalmazott osztályvezető főorvosa, a Szabadidős SK, Udvarhelyi Gyula volt önkormányzati képviselő és Zsiros Katalin néprajzkutató.