Drámai csatában egy góllal vesztett Szentes

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-22 | Szélpál László

A férfi vízilabda OB I hétvégi, negyedik fordulójából előrehozott mérkőzésen a Szeged Beton VE a záró negyedben produkált jobb játékának köszönhetően győzött a Legrand-Szentesi VK ellen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A megyei rangadó hajrájában a szegediek víz alá nyomták a szentesieket. Fotó: Karnok Csaba
Szeged Beton VE–Legrand-Szentes
11–10
(1–3, 5–4, 1–2, 4–1)
OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Újszegedi sportuszoda, 400 néző. Vezette: Németh A., Kun.
Szeged: BARÁT – VARGA P. 3, Szabó N. 2, Torday 1, Pataki 1, Molnár P., Szűcs. Csere: Varga I. 1, Várhegyi, DR. TÖRÖK 1, Plézer 1, Munkácsy 1. Edző: Horváth Viktor.
Szentes: ÚJHÁZI – Somogyi, Lavrisinyec 1, BERKI 5, Szénászky 1, Kis I., Szebeni 1. Csere: Pellei, Juhász E., Zentai, Vígh, KAMENECKIJ 2. Edző: Komlósi János.
Gól – emberelőnyből: 15/5, ill. 13/6. Négyméteresből: –, ill. 1/1.

A fegyelmezetten pólózó vendégek – elsősorban Berki kiváló teljesítményének köszönhetően – remekül kezdtek, s 3–0-ra elhúztak. Ezt követően a Beton rendezte a sorait, rátapadt riválisára, melyet a harmadik negyed elején ért utol, 7–7. Ezután megint szentesi pillanatok következtek (7–9), de az elszántan küzdő Horváth-legények ismét egyenlítettek (9–9), majd négy és fél perccel a lefújás előtt dr. Török góljával – a találkozó során először! – a vezetést is megszerezték a házigazdák, 10–9. Az izgalmas végjátékban a Szeged-Beton VE megtartotta minimális előnyét és 11–10-re nyerve a presztízscsatát, jó LEN-főpróbát tartott.

A két együttes azért nem szombatom mérte össze tudását, mert abban az időpontban a Beton azzal lesz elfoglalva, hogy kivívja a 16 közé jutást a LEN-kupa szegedi csoportjából. A Csongrád megyei rangadón a hazaiak edzője, Horváth Viktor egyértelműen bízott a győzelemben, míg kollégája, Komlósi János abban reménykedett, hogy csapata megszerzi első pontját a bajnokságban.

Szegedi szemszögből ijesztően indult a megyei presztízscsata. Hiába próbálkoztak Patakiék bevenni Újházi kapuját, ez csak a negyed végén Plézer jóvoltából sikerült. Igen ám, de közben a vendégek háromszor is mattolták Barátot; először Berki, aztán Szénászky, végül pedig Kameneckij káprázatos lövése találta meg az utat a házigazdák kapujába, 1–3. A negyed után visszhangzott a sátor, Horváth Viktor nem spórolt a hangjával.

A feddés jót tett a Beton játékosainak, akik összekapták magukat és a második hét perctől kezdve már sokkal összeszedettebben pólóztak, mint az elsőben. Egymás után potyogtak a gólok, a hazaiak egy találatnyira megközelítették a szentesieket, 6–7. Remek volt a meccs, a hangulat nem különben, a nagy küzdelembe azonban egy csúnya jelenet is belecsúszott: Zentai ütése után Molnár Péternek a jobb szemöldöke felett szétnyílt a bőr. A szegedi gárda orvosa, dr. Tomka János jó munkát végzett, ugyanis miután összevarrta a sérült részt, a játékos folytathatta a játékot.

A keménység továbbra is főszerepet játszott mindkét csapat játékosainál, a fordulást követően egyre többen pontozódtak ki. Ebben a vendégek jártak élen, Szénászky, Kameneckij és Kis fejezte be idő előtt a meccset, míg Pelleit ütésért végleg, cserével állították ki. A másik oldalon Plézer és Torday nem várhatták meg a találkozó végét sapkával a fejükön.

A Beton a harmadik negyed elején Munkácsy bombájával érte először utol a Legrandot, 7–7. Sokáig nem örvendhettek ennek a Tisza-partiak, mert kisvártatva már 7–9 állt az eredményjelzőn. A hazai drukkerek már-már elkönyvelték kedvenceik vereségét, amikor megdobbant a szegedi szív. A záró hét perc első két és fél percében pompásan játszottak az otthoniak: Szabó N. találatát Varga P. nagy gólja követte, majd a mérkőzés során először a vezetést is sikerült megszerezniük dr. Török átlövésével, 10–9. A nyáron Szentesről Szegedre igazolt Szabó N. már kettőre növelte új csapata előnyét, de a mezőny legjobbja, Berki is jelezte, nincs még vége a meccsnek, 11–10. Ekkor még ugyan 2.53 perc volt hátra a találkozóból, de mert a kapusok bravúrokat mutattak be, több találat már nem esett.

Horváth Viktor: – Fegyelmezetlen játékkal, de nagy szívvel nyertünk.

Komlósi János: – Úgy éreztem, három negyeden keresztül a kezünkben volt a meccs. A vereségünkhöz két dolog vezetett: egyrészt egy sor kulcsjátékosunk kipontozódott, másrészt pedig nem kedvezett számunkra Kun játékvezető furcsa felfogása.

A másik előre hozott mérkőzésen: Ferencváros–Eger 15–8.