Civil szervezetek segítségét kérik
 Szentesi összefogás az egészség védelmében

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-22 | Balázsi Irén

Regionális konferenciát rendeztek tegnap Szentesen az egészség évtizedének Johan Béla nevét viselő nemzeti programjáról. A szakmai és civil szervezetek azért fáradoznak, hogy a lakosság átlagéletkora három évvel emelkedjen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyei résztvevőknek szerveztek tegnap egészségügyi konferenciát a Magyar Vöröskereszt Országos Titkársága felkérésére Szentesen. Gyékiss Emil, a humanitárius szervezet helyettes főtitkára lapunk érdeklődésére elmondta: a Csongrád megyei vöröskeresztesek munkájának elismeréseként választották a Kurca-parti települést a szakmai tanácskozás helyszínéül, ahol a Johan Béla nevű nemzeti programból adódó feladatokat beszélték meg az egészségügy, a tisztiorvosi szolgálat és a vöröskereszt illetékes szakemberei.

Az egészség évtizede jegyében kidolgozott tervet – mint elhangzott – csak akkor lehet teljesíteni, ha összefognak a különböző területek képviselői a betegségek megelőzésére. Ebben oroszlánrészt vállalhat a vöröskereszt, amelynek a legkisebb településeken is vannak segítői. Kerek Judit, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főosztályvezetője kitért arra, hogy népegészségügyi koncepciók mindig voltak, ám azokat évtizedek óta nem sikerült megvalósítani. A vöröskereszt aktivistái nélkül megint csak írott malaszt maradna az egyébként szépen kidolgozott nemzeti program.

Szűcs Lajos alpolgármester azt említette, hogy a szentesi önkormányzat minden segítséget megad a szakembereknek annak érdekében, hogy a lakosság átlagéletkora – a tervben megfogalmazott – három évvel emelkedjen tíz esztendő alatt.

Dr. Molnár Gyula, a vöröskereszt országos alelnöke elmondta: a nemzeti programban megfogalmazott nőgyógyászati szűrővizsgálatok technikai háttere adott, a pénzügyi feltételek ellenben még hiányosak. Elhangzott: az anyagiak megteremtése érdekében jó pályázatokra van szükség, és lobbizni is kell a pályamunkák pozitív elbírálásáért. Az alelnök kitért arra, hogy a humanitárius szervezet a brit nagykövet segítségével már jutott anyagi támogatáshoz, amely összegből tanfolyamot szerveztek azért, hogy megállítsák a kedvezőtlen népegészségügyi folyamatokat. Az viszont kétségtelen: egyetlen kormányzati ciklus alatt nem lehet megvalósítani a nemzeti programot a betegségek megelőzése érdekében.
Dr. Nagyné dr. Molnár Gyöngyi, a tisztiorvosi szolgálat megyei intézetének munkatársa azt is említette: Csongrád megyében 290 civil szervezetet kerestek meg, hogy a szakembereket segítsék a lakosság egészségi állapotának feltérképezésében és az emberek meggyőzésében.