Növekszik az ápolásra szorulók száma

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-21 | Blahó Gabriella

A megyei önkormányzat több mint negyvenmillió forintot költött a szentesi pszichiátriai otthon felújítására, s ehhez a város testülete is hozzájárult. Az ápolási otthon igazgatónője, Bolyánné Szamosközi Gabriella elmondta: nő azoknak a betegeknek a száma, akik pszichiátriai ápolásra szorulnak.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Gondozottak szüreti műsora a szentesi sportcsarnokban. Fotó: Tésik Attila
A szentesi sportcsarnokban megtartott szüreti mulatság, melyen a megye területén található tizenhárom ápolási otthon lakói szerepeltek, ritka alkalom az életükben: a külvilág előtt jelenhettek meg. A szentesi otthon a belvárosban található, a tapasztalatok szerint a környékbeliek toleranciával viseltetnek szomszédjaik iránt. Skizofréniában és mániákus depresszióban szenvedők mellett értelmi fogyatékosokat is ápolnak a szentesi Sima Ferenc utcában. Ők az önálló életvitelre csak segítséggel képesek, s ezt gondozóiktól kapják meg.

Bolyánné Szamosközi Gabriella szerint kellő odafigyeléssel a lakók egyharmadával saját családja is tudna törődni, s közben tizenöten arra várnak, hogy bejuthassanak az intézménybe. Az utóbbi évtizedek azt mutatják, nő a pszichiátriai betegek száma, ezt a jelenséget a stresszel terhelt életvitelnek is tulajdonítják a szakemberek. A jelenleg működő intézmény korszerűsítésére több mint negyvenmillió forintot áldozott a megye és a város önkormányzata. Ennek köszönhetően részben akadálymentes lett az épület és a konyha is megújult. A lakók életkörülményeinek javítása mellett mentális állapotuk szinten tartása lehet a cél, a gyógyulásra kevés a remény. A pszichiátriai betegség gyógyszerekkel tünetmentessé tehető, a teljes élet az egészségeseké.