Életveszélyes kémények Szentesen
 Százhúszezer forintba kerülne családonként az átalakítás

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-21 | Blahó Gabriella

Már megépítésük idején sem feleltek meg az előírásoknak azok a szentesi gyűjtőkémények, amelyekről a szakértői vélemény megállapítja: bármikor halálos balesetet okozhatnak. Bár pályázati pénz is nyerhető az átalakításra, eddig egyik érintett társasház lakóközössége sem mozdult. Az ok: egy családra százhúszezer forint jutna a költségekből.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az egyedi gázfűtéses lakások kéményeit folyamatosan ellenőrizni kell. Fotó: Tésik Attila
Ha a gyűjtőkémények karbantartását és működésének felügyeletét ellátó vállalat, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. hivatalos szakmai állásfoglalást küldene a Dégáznak, a következő perctől megszűnne a fűtés a szentesi lakásokban. Döbrőssy Iván, a cég vezetője azonban úgy vélekedik: ha a lakók nem kezdeményezik az életveszélyes gyűjtőkémények javítását, a szolgáltató nem vállal felelősséget.

Szentesen több száz, egyedi gázfűtéssel ellátott lakás tulajdonosának kell számolnia azzal, hogy szén-monoxid kerül a a légtérbe. A több évtizeddel ezelőtt épült társasházakban az úgynevezett egycsatornás gyűjtőkémények az égéstermék elvezetésére – a szakmai állásfoglalás szerint – alkalmatlanok. A témával foglalkozott az országgyűlés is, s külön jogszabályban alkotta meg a helyzet orvoslását célzó rendelkezéseket. E szerint a társasházak lakóközösségeinek van módjuk arra, hogy negyvenszázalékos állami támogatást igényeljenek a fejlesztésre, a kémények biztonságosabb működését lehetővé tevő átalakításra, melyhez az önkormányzat is hozzájárulhat.

Épp október 20-án, hétfőn volt a pályázatok leadási határideje, ám Szentesen egyetlen lakóközösség sem élt a lehetőséggel. Szilvássy Árpádné, a szentesi önkormányzat vagyongazdálkodási csoportjának vezetője elmondta, a következő költségvetési rendelet megalkotásakor javaslatuk szerint a képviselő-testület elé kívánják terjeszteni: hozzanak létre alapot erre a célra. Az átalakítás így családonként körülbelül száz-százhúszezer forintba kerülne.

A tömör kémények – ha nincsenek bemelegedve – nem vezetik kellőképpen a légáramot, a szén-monoxid pedig észrevehetetlen, ugyanis nincs szaga – állítja Döbrőssy. A cég vezetője szerint a városban még nem történt emiatt baleset, de a lehetősége fennáll. A probléma több száz szentesi lakást érint, ezek közül a veszélynek leginkább kitett két társasházat – az egyik a Kossuth-kanyarban a másik a Honvéd utcában található – fokozott szakmai ellenőrzés alatt tartja a kémények tisztításával foglalkozó SZVSZ Kft.

Eddig mindössze egyetlen közös képviselő mutatott érdeklődést a probléma és annak megoldása iránt, de az általa képviselt lakóközösség még nem döntött az ügyben – tudtuk meg Döbrőssy Ivántól. A kémények már építésükkor sem feleltek meg az akkor érvényben lévő műszaki előírásoknak, ma pedig már elengedhetetlen a fejlesztés. Szívómotort kellene szerelni a kémények tetejére, amely automatikusan beindul gázfogyasztás esetén. Ennek költsége mintegy 4-500 ezer forint, melyből egy családra száz-százhúszezer forint hárulhat.