A szentesiek egy százaléka
 Szegednyi városból mozgatja 27 ezer alkalmazottját a Legrand

Ajánlja a cikket?  A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
       | 2003-10-21 | Kovács András

A szentesi Legrand Kontavill Villamosszerelési Rt. október elején rendelt egy 160 személyes chartergépet a Malévtől, megtöltötte kereskedelmi partnereivel, munkatársaival, valamint néhány újságíróval, s egy napra Limoges-ba, a Legrand franciaországi központjába repítette a társaságot. A fő napirendi pont az Innoval oktatási központ megismerése volt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A 2002. évi Nemzeti Minőségi Díjjal kitüntetett szentesi cég francia központja egy Szegednél alig nagyobb városban található, s ahogy a Kontavill meghatározó munkaadónak számít itthon, még inkább igaz ez a Legrand-központra Limoges-ban. A magyar küldöttségnek Francois Grappotte, a Legrand elnöke mutatta be a világcéget.

A kezdetek a porcelánhoz nyúlnak vissza, a cégalapítók ezzel a termékkel foglalkoztak valamikor Franciaország porcelánfővárosában. A villamosszerelvényekhez úgy került közel a társaság, hogy a régi kapcsolók, dugaszoló aljzatok jelentős részben még porcelánból készültek, s ez a modernnek ítélhető profilváltás alapozta meg az óriáscéget, miközben a porcelán lassan elkopott. A Legrand éves árbevétele 3 milliárd euró, azaz közel 800 milliárd forint, alkalmazottainak száma szerte a világon 27 ezer. A társaság piaci részesedése Európában tízszázalékos, a francia szerelvénypiacnak viszont több mint kilenctizedét uralják.

Horváth István, a Legrand Kontavill Rt. vezérigazgatója a magyar számokkal ismertette meg az Innoval oktatási központba látogatókat, e szerint a szentesi központú cég éves árbevétele 27 millió euró – az anyacég forgalmának szűk egy százaléka –, azaz közel 700 millió forint, alkalmazottainak száma valamivel több mint ötszáz. Részesedésük a magyarországi szerelvénypiacon ötven százalékos, azaz vitathatatlanul piacvezetők.

Az Innoval oktatási központot Sarusi Kiss József kereskedelmi igazgató és Márta Irén kommunikációs vezető mutatta be a vendégeknek. Az impozáns, modern – a tervező fantáziáját még francia viszonylatban is szabadon szárnyalni hagyó – épület hétezer négyzetméteres, s évente körülbelül hétezer villamossági szakembert képeznek tovább itt kiscsoportos tréningeken. A hazai villanyszerelő tanműhelyekre még nyomaiban sem emlékeztető, 10-12 fős, mindennel felszerelt oktatótermek valóban alkalmasak az elmélet mellett a gyakorlati fogások elsajátítására is.